Verkkouutiset

Esimerkiksi Mariupolin venäläiset ovat tuhonneet lähes täysin. LEHTIKUVA/AFP Andrey Borodulin

Pysäyttäviä lukuja – tällaista tuhoa hyökkääjä on aiheuttanut Ukrainalle

Jälleenrakennus maksaa satoja miljardeja euroja.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoo, että Venäjän hyökkäys hänen maahansa on tuhonnut yli 25 000 kilometriä teitä, useita satoja siltoja ja 12 lentokenttää.

Shmyhal sanoi BBC:lle, että yli sata oppilaitosta, yli 500 lääketieteellistä laitosta ja 200 tehdasta on tuhoutunut tai vaurioitunut.

– Noin 35 prosenttia taloudesta ei tällä hetkellä toimi, hän kertoo.

Hän lisää, että yli 300 000 neliökilometriä maata on miinoitettu tai pommien saastuttamaa.

Shmyhal arvioi, että maan bruttokansantuotteesta on menetetty 30–50 prosenttia. Kuukausittainen budjettialijäämä on noin 4,7 miljardia euroa.

Eri arvioiden mukaan suorat vahingot infrastruktuurille ja taloudelle ovat noin 600 miljardia dollaria eli noin 559 miljardia euroa.

Shmyhal sanoi, että hallitus on osoittanut yli 50 miljardia dollaria välittömään jälleenrakennukseen, missä se on mahdollista.

– Seuraava vaihe on tärkeimpien infrastruktuurien, kuten sähkö- ja vesihuollon, kunnostaminen sekä siltojen ja teiden kunnostaminen, hän sanoi.

Kolmas vaihe on maan suuri jälleenrakennus.

– Emme halua ennallistaa vain tiiliä ja betonia. Haluamme rakentaa uuden valtion.

Pääministeri sanoi, että tämä vaatii Ukrainan varoja, kansainvälistä apua ja Venäjän rahaa.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että hyökkääjän on maksettava aiheuttamastaan tuhosta. Sen pitäisi olla selvää, jäädytettyjen venäläisten varojen kustannuksella. (Ne pitää) takavarikoida ja siirtää Ukrainalle jälleenrakennusta varten, Shmyhal totesi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS