Verkkouutiset

Ukrainan joukot ampuivat raketteja lähellä rintamalinjaa. / Повернись живим

”Puolustusta vahvistetaan” – Odotettu vastahyökkäys voi törmätä muuriin

Hersonin alueen takaisinvaltaaminen voi osoittautua vaikeaksi laajasta aseavusta huolimatta.

Ukrainan asevoimien on arvioitu valmistautuvan laajamittaiseen vastahyökkäykseen maan eteläosissa sijaitsevalla Hersonin alueella.

Operaatiota voitaisiin tukea etenemällä Zaporižžjan kaupungin eteläpuolelta kohti miehitettyä Melitopolia ja Tokmakia. Venäjän puolustusta on heikennetty viime viikkoina strategisia siltoja, asevarikkoja ja ilmatorjuntajärjestelmiä vastaan tehdyillä iskuilla.

Ukrainan asevoimien mukaan venäläisjoukot ovat lisänneet tykistön ja tiedustelulennokkien käyttöä koko eteläisellä rintamalinjalla. Odessan alueelle sijoitetut ilmatorjuntajärjestelmät ampuivat hiljattain alas neljä Venäjän Kalibr-risteilyohjusta.

Venäjän kerrotaan varautuneen mahdolliseen vastahyökkäykseen siirtämällä merkittävän määrän uusia yksiköitä Hersonin alueelle Itä-Ukrainasta ja muilta alueilta. Ukrainalaisjoukkojen viimeaikainen eteneminen Izjumin alueella voi olla seurausta Venäjän rintamalinjan heikkenemisestä maan itäosissa.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina uudesta miljardin dollarin arvoisesta tukipaketista, joka sisältää muun muassa 75 000 tykistöammusta ja ilmatorjuntaohjuksia. Pentagon arvioi noin 70 000–80 000 Venäjän sotilaan kuolleen, haavoittuneen tai joutuneen sotavangiksi helmikuun lopun jälkeen.

CNA-ajatuspajan tutkija Dmitry Gorenburg varoittaa, että vastahyökkäys kohti Hersonin kaupunkia voi osoittautua odotettua vaikeammaksi. Kaupungin asukasluku ennen sotaa oli 300 000 henkilöä.

– Venäläiset ovat siirtäneet suuren määrän puolustusjoukkoja tälle alueelle. Herson on suuri kaupunki. Ukrainalaiset kohtaisivat samankaltaisia ongelmia kuin venäläiset hyökkäyksen alkuvaiheessa, jos taisteluita käytäisiin kaupunkialueella, Gorenburg sanoo Washington Post -lehdelle.

Ukrainalle toimitetut ammukset ja panssarintorjuntaohjukset ovat hyödyllisiä puolustustaistelussa, mutta laajamittaiseen hyökkäykseen siirtyminen on haastavaa.

– Näistä aseista ei ole välttämättä yhtä paljon hyötyä asemiin kaivautunutta jalkaväkeä vastaan, tutkija sanoo.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti heinäkuun lopulla parlamentissa, että Ukrainan asevoimilla on vain muutama viikko aikaa muuttaa sodan kulkua. Huolena on Venäjän uhkaus liittää miehitetyt alueet itseensä ja sääolosuhteiden heikentyminen syksyllä.

Ukraina on toivonut länsimailta erityisesti uusia HIMARS-raketinheittimiä, joiden täsmäaseet ovat osoittautuneet erityisen tehokkaiksi. Yhdysvallat on toimittanut tähän mennessä 16 HIMARS:ia ja Britannia kolme vastaavaa asejärjestelmää. Saksa on luvannut toimittaa kolme modernia raketinheitintä.

Yhdysvaltain senaattori Thom Tillis totesi elokuun alussa kongressin keskustelussa, että maan asevoimien arsenaalissa olisi satoja ylimääräisiä HIMARS-järjestelmiä ja kehotti vauhdittamaan niiden toimituksia Ukrainalle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS