Verkkouutiset

Ukrainan sotilaat valmistelevat uusia puolustusasemia maan itäosissa. / AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Puolustaja saa aseisiin 200000 uutta sotilasta – asiantuntijalta vakava varoitus

Värväysten ikärajan alentaminen 25 vuoteen ei välttämättä riitä rintamatilanteen muuttamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Laajamittaisesta sodasta huolimatta Ukraina on toistaiseksi säästänyt nuoret ikäluokat pakollisilta kutsunnoilta.

Monet asiantuntijat ovat hämmästelleet asiaa, sillä 1900-luvun sodissa aseissa oli pääasiassa parikymppisiä miehiä. Ukrainan asevoimissa sotilaiden keski-ikä on edelleen yli 40 vuotta. Yhdysvaltain aktiivipalveluksessa olevien sotilaiden keski-ikä on 28 vuotta ja Britanniassa 31 vuotta.

Linjaa on perusteltu Ukrainan demografialla, sillä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen syntyneet ikäluokat olivat poikkeuksellisen pieniä. Moni katsoo, että nuoret olisi säästettävä taisteluiden sijaan tulevaisuuden rakentamiseen.

Ukrainan parlamentti hyväksyi keväällä pitkän väittelyn jälkeen uuden mobilisaatiolain, jonka myötä liikekannallepanon alaikärajaa laskettiin 27 vuodesta 25 vuoteen. Tappioita kärsineet ja uupuneet yksiköt kaipaavat täydennysmiehiä eri puolilla rintamaa.

Ukrainan asevoimia tukevan Come Back Alive -järjestön analyytikko Taras Chmut varoittaa Ukrainan haaskanneen liikaa aikaa uusien sotilaiden haalimisessa. Venäjän arvioidaan saaneen kevään aikana asevoimiin kuukaudessa 20 000–30 000 uutta sotilasta, joista suurin osa on vapaaehtoisia sopimussotilaita.

Taras Chmut arvosteli Ukrainska Pravda -lehden haastattelussa uutta lakia ja painotti, että mobilisaatio on pakko tehdä kaikkien 20 vuotta täyttäneiden osalta rintamatilanteen pelastamiseksi.

Lakimuutoksen arvioidaan tuovan Ukrainalle noin 200 000 uutta sotilasta. Analyytikon mukaan tämä ei riitä tilanteessa, jossa strateginen aloite on menetetty koko rintamalla. Ikärajan alentaminen 20 vuoteen toisi aseisiin miljoona uutta miestä.

Taras Chmut muistuttaa nuorempien ikäluokkien olevan fyysisesti paremmassa kunnossa ja soveltuvan paremmin etulinjan tehtäviin. Nuoret osaavat myös käyttää drooneja ja muuta teknologiaa vanhempia sujuvammin.

Ukrainan tiedeakatemian demografiatutkija Ella Libanova on eri linjoilla. Hänen mukaansa 25–60-vuotiaiden ikäluokasta löytyy kyllä riittävästi miehiä. Nuoren sukupolven menettäminen voisi olla tuhoisaa Ukrainan kannalta.

– Demografisista syistä meidän on ehdottomasti pelastettava 18–25-vuotiaat, jotta he ehtivät saada lapsia, Libanova sanoo Le Monde -lehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)