Verkkouutiset

Vladimir Putin ja Ramzan Kadyrov. / LEHTIKUVA / AFP / MIKHAIL KLIMENTYEV

Puhkeaako Tshetsheniassa verinen valtakamppailu?

Itsevaltaisen Ramzan Kadyrovin terveydentilan väitetään romahtaneen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tshetshenian aluetta itsevaltaisesti johtavan Ramzan Kadyrovin kerrotaan kärsivän vakavista terveysongelmista ja olevan mahdollisesti kriittisessä tilassa. Hänen on väitetty vaipuneen koomaan muutamia päiviä sitten.

Chicagon yliopiston professori ja Venäjä-asiantuntija Konstantin Sonin huomauttaa monien ehtineen jo ennustaa rajun valtataistelun puhkeamista, jos presidentti Vladimir Putinin läheisimpiin liittolaisiin kuulunut Kadyrov menehtyy.

Professorin mukaan Tshetshenia on pidemmällä aikavälillä suoranainen aikapommi.

– Kadyrovin johtamistyyli ja Putinin ratkaisu alueen itsenäisyyshaaveisiin toimivat niin pitkään kuin Moskovalla on varaa maksaa. Tilanne muuttuu, kun Kremliltä loppuvat rahat tai halukkuus jatkaa nykyisellä linjalla, esimerkiksi Putinin kuoleman jälkeen, Konstantin Sonin kirjoittaa X:ssä.

Tshetseniaan on ohjattu massiivisia rahasummia Venäjän liittovaltion budjetista. Konstantin Soninin mukaan alue sai joinakin vuosina enemmän kuin kaikki muut alueet yhteensä. Rahankäyttö on riistäytynyt viime vuosina kaikkien valtiollisten toimijoiden hallinnasta ja ollut kiinni vain Vladimir Putinista.

Ramzan Kadyrovin läheiset kumppanit hallitsevat rahavirtoja, komentavat Ukrainassakin taistelevia Ahmat-joukkoja ja ratkaisevat paikallisia riitoja ja konflikteja. Kumppaneilla on omat yksityisarmeijat, jotka suojelevat reviiriään ja omia liiketoimiaan. Professorin mukaan toiminta on kuitenkin vähäistä verrattuna 1990-luvun tilanteeseen.

Kadyrovin mahdollinen kuolema voi näin ollen johtaa vain hänen perheensä sisäiseen vallansiirtoon. Suurin osa aiemmista kumppaneista pysyisi entisillä paikoillaan. Tshetshenian tilanne ei kuitenkaan pysyisi vakaana kovin pitkään.

– Venäjän asevoimissa on aina ollut paljon ihmisiä, jotka taistelisivat mieluummin Tshetsheniassa kuin Ukrainassa. Mutta raha ei ole tällä hetkellä loppumassa. Joten en usko, että Kadyrovin mahdollinen kuolema synnyttäisi välittömiä levottomuuksia, professori pohtii.

Ramzan Kadyrov julkaisi sunnuntaina sosiaalisessa mediassa videon vastatakseen hänen terveyteensä liittyviin huhuihin. Sateisella kelillä kävelyllä ollut Kadyrov väittää tietojen olevan perättömiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)