Verkkouutiset

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä marraskuun lopussa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Professori vaarallisesta omikron-väitteestä: Ei tällaista tietoa ole

Huippututkijan mukaan väitteille aiempaa lievemmästä taudista ei ole tukea.

Geneven yliopistollisen sairaalan alaisen Centre for Emerging Viral Diseases -tutkimuslaitoksen virologi, professori Isabella Eckerle varoittaa levittämästä vahvistamattomia väitteitä uudesta omikron-koronavirusmuunnoksesta.

– Spekulaatiot väitetysti lievästä taudinkulusta omikronissa ja teoria, jonka mukaan virukset aina heikkenevät ovat kyseenalaisia tai vaarallisia, Eckerle tviittaa.

Tällaisia väitteitä tukevia tietoja ei hänen mukaansa yksinkertaisesti ole vielä olemassa.

– Väärää tietoa kiertää valtavasti ja sitä on vaikea saada maailmasta pois, professori jatkaa.

Väitteet, joiden mukaan omikron-muunnos aiheuttaisi aiempia variantteja lievemmän taudin, lähtivät kiertämään pian muunnoksen havaitsemisen jälkeen.

Etenkin omikronin tiettävästi ensimmäisenä tunnistaneen eteläafrikkalaislääkäri Angelique Coetzeen kommentit ovat levinneet laajalle. Coetzee on kertonut tutkimiensa potilaiden kärsineen varsin lievistä oireista. Hän kuitenkin teroitti, että kyseessä ovat olleet nuorehkot ja perusterveet potilaat ja ilmaisi huolensa siitä, miten variantti voisi sairastuttaa vanhempia, rokottamattomia ihmisiä. Tästä huolimatta monet ovat tarttuneet etenkin sosiaalisessa mediassa toteamukseen potilaiden lievästä tautimuodosta.

LUE MYÖS:

Onko omikron todella lievä? Asiantuntijalta varoitus

Uusimmat
MAINOS