Verkkouutiset

Professori tyrmistyi: Pääministerin kannattaisi opetella, miten yhtiö toimii

Esa Hämäläisen mukaan kannattamatonta tuotantoa ei pidä tukea ja ylläpitää.

Maantieteen dosentti, Turun yliopiston Brahea-keskuksen johtaja Esa Hämäläinen kummeksuu Twitterissä pääministeri Sanna Marinin (sd.) metsäyhtiö UPM:n Kaipolan tehtaasta esittämiä lausuntoja.

Marin ihmetteli Ylen ykkösaamussa lauantaina, miksi kannattava tehdas aiotaan sulkea. Hän totesi ykkösaamun haastattelussa, että ” tehdas on ollut sinänsä kannattava, sillä se on tuottanut tulosta ja voittoa”.

– UPM on yhtiönä vakavarainen. Viime vuonna 1,4 miljardia euroa voittoa. Tietenkin tässä tilanteessa nämä irtisanomiset ovat ihmisille kova isku ja herättävät paljon kysymyksiä, pääministeri totesi.

Esa Hämäläisen mukaan Kaipolan tehtaan luvut ovat eri asioita kuin metsäyhtiö UPM:n liikevaihto ja tulos.

– Kannattaisi pääministerin opetella mikä on tehdas ja mikä on konserni, yhtiö, Esa Hämäläinen sanoo.

– Kannattamatonta tuotantoa ei pidä tukea ja ylläpitää. Resurssit menevät hukkaan, tuhlausta. Eihän PM sitä tajua.

UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola on perustellut tehtaan sulkemista muun muassa tehtaan työntekijöiden kovilla palkoilla ja työpäivien lyhyydellä. Hänen mukaansa Kaipolan tehdas oli kaikista yhtiön tehtaista kustannuskilpailukyvyttömin.

Pääministeriltä kysyttiin, millainen selitys tämä hänen mielestään on tehtaan sulkemiselle.

– Kuten sanoin, Kaipolan tehdas on ollut kannattava. UPM on nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti, Marin vastasi.

– Ihmisten näkökulmasta herää kysymys, että mikä riittää? Tässä tilanteessa, jossa olemme sotiemme jälkeisen Suomen pahimmassa kriisissä, herää myös kysymys, että miksi nyt? Ihmisillä on vaikea työllistyä muutenkin, kun olemme syvässä ja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava tehdas?, Marin kysyi.

– Jos itse olisin saanut pättää, tehdas vielä tulevaisuudessakin pyörisi.

MUOKATTU 29.8.2020 klo 18:00: Lyhennetty sitaatteja ja tarkennettu otsikkoa muodosta ”Professori tyrmistyi: Pääministerin kannattaisi opetella, mikä on yhtiö” muotoon ”Professori tyrmistyi: Pääministerin kannattaisi opetella, miten yhtiö toimii”. 

TARKENNUS 30.8.9. klo 11.45: Toisin kuin professori toteaa juttuun upotetussa Twitter-viestissä, pääministeri ei todennut yksittäisen tehtaan tuottavan 1,4 miljardia euroa voittoa. Pääministerin tarkat sitaatit on kerrottu jutun alussa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)