Verkkouutiset

Ihmisiä helsinkiläisessä terveyskeskuksessa.LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lasse Lehtonen: Suomen terveyskeskukset perustuvat ideologiaan

Professorin mukaan monissa maissa on jo päädytty perhelääkärimalliin.

Suomen terveyskeskusjärjestelmä perustuu ideologiaan, kirjoittaa terveysoikeuden professori ja HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Hän kommentoi Twitterissä Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistua mielipidekirjoitusta, jossa ryhmä yleislääkäreitä kehottaa vahvistamaan suomalaista perusterveydenhuoltoa tutkitulla tiedolla.

– Pelkkä usko tai vaikutelma jonkin keinon toimivuudesta ei ole riittävä syy käyttää siihen julkista rahaa. Suomen perusterveydenhuoltoa tulisi kehittää keinoilla, jotka tutkitusti parantavat kustannuskehitystä ja hoidon vaikuttavuutta potilaan parhaaksi, lääkärit kirjoittavat HS:ssa.

Kirjoitusta kommentoiva Lehtonen on ollut jäsenenä EU-komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH).

– Tk-lääkärien mielidekirjoituksessa kuvitellaan, että Suomen tk-järjestelmä perustuisi tutkimukseen – siihen se ei perustu, vaan ideologiaan. Itse asiassa juuri tutkimusten perusteella monissa muissa maissa on päädytty perhelääkärimalliin, Lehtonen kirjoittaa.

Perhelääkärimallissa sama lääkäri hoitaa koko perhettä. Mallia on kokeiltu Suomessa 1980-luvulla.

HUS:n Lehtonen on aikaisemmin muistuttanut Suomen olevan nykymallinsa kanssa yksin pohjoismaissa.

– Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa perustason lääkäripalvelut tuottaa lähtökohtaisesti viranomainen (”terveyskeskus”). Taskassa ja Norjassa yksityislääkärit toimivat perhelääkäreinä ja Ruotsissa ”vårdval” siirsi perustason palvelut yksityisille lääkäriasemille, Lehtonen kirjoitti huhtikuussa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)