Verkkouutiset

Ihmisiä helsinkiläisessä terveyskeskuksessa.LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lasse Lehtonen: Suomen terveyskeskukset perustuvat ideologiaan

Professorin mukaan monissa maissa on jo päädytty perhelääkärimalliin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen terveyskeskusjärjestelmä perustuu ideologiaan, kirjoittaa terveysoikeuden professori ja HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Hän kommentoi Twitterissä Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistua mielipidekirjoitusta, jossa ryhmä yleislääkäreitä kehottaa vahvistamaan suomalaista perusterveydenhuoltoa tutkitulla tiedolla.

– Pelkkä usko tai vaikutelma jonkin keinon toimivuudesta ei ole riittävä syy käyttää siihen julkista rahaa. Suomen perusterveydenhuoltoa tulisi kehittää keinoilla, jotka tutkitusti parantavat kustannuskehitystä ja hoidon vaikuttavuutta potilaan parhaaksi, lääkärit kirjoittavat HS:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kirjoitusta kommentoiva Lehtonen on ollut jäsenenä EU-komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH).

– Tk-lääkärien mielidekirjoituksessa kuvitellaan, että Suomen tk-järjestelmä perustuisi tutkimukseen – siihen se ei perustu, vaan ideologiaan. Itse asiassa juuri tutkimusten perusteella monissa muissa maissa on päädytty perhelääkärimalliin, Lehtonen kirjoittaa.

Perhelääkärimallissa sama lääkäri hoitaa koko perhettä. Mallia on kokeiltu Suomessa 1980-luvulla.

HUS:n Lehtonen on aikaisemmin muistuttanut Suomen olevan nykymallinsa kanssa yksin pohjoismaissa.

– Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa perustason lääkäripalvelut tuottaa lähtökohtaisesti viranomainen (”terveyskeskus”). Taskassa ja Norjassa yksityislääkärit toimivat perhelääkäreinä ja Ruotsissa ”vårdval” siirsi perustason palvelut yksityisille lääkäriasemille, Lehtonen kirjoitti huhtikuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)