Verkkouutiset

Suomen, EU:n ja Naton liput. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Asiantuntija MT:lle: EU:lla monia keinoja vastata Venäjän uhkaan

Unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan budjettia tulisi professorin mukaan kasvattaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Pami Aallon mukaan Euroopan unionilla on käytössään useita keinoja vastata Venäjän uhkaan. Aalto kommentoi asiaa Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.

Aallon mukaan monilla ei ole selkeää käsitystä siitä, mitä EU voi tehdä uhkien torjumiseksi. EU:lla ja Natolla on osittain päällekkäisiä tehtäviä turvallisuuskysymyksissä. Esimerkiksi disinformaation ehkäisy on sekä EU:n että Naton ja hallitustenvälisen yhteistyön vastuulla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

EU:lle keskeiset keinot ovat sen sisämarkkinat, yhteinen valuutta, solidaarisuuslauseke sekä monikansalliset taisteluosastot.

Parantaakseen kykyään vastata Venäjälle, Aalto kasvattaisi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan budjettia. Monien jäsenmaiden mahdollisuudet panostaa omaan puolustukseensa ovat rajalliset.

Hän korostaa myös tutkimus- ja kehitysyhteistyön tärkeyttä esimerkiksi energian ja digitalisaation aloilla.

– Siihen kilpailuun kannattaa vastata yhdessä, että pystyy olemaan myös omaa teollista potentiaalia kriittisen infran ja it:n piirissä myös jatkossa, Aalto sanoo.

EU:ssa tulisi pystyä vastaamaan sanktioiden kiertämiseen tehokkaammin. Aallon mukaan Eurooppaan yritetään jatkuvasti vaikuttamaan venäläisellä rahalla.

EU:n odotetaan ottavan vastuuta energiainfrastruktuurin suunnittelusta, mukaan lukien sähköverkkojen ja satamien rakentaminen.

Vaikka jäsenmailla on paljon omaa osaamista rajaturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä, EU:lla, erityisesti Frontexilla, on merkittävä rooli rajaturvallisuuden hallinnassa.

– Ei voi olla sellaista rajaongelmaa, johon EU:lta ei voisi kysyä mitään apua, Aalto sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)