Verkkouutiset

Venäjän sotilaita Ukrainan rintamalla. / Zvezda

Professori Mark Galeotti: Tämä on sodan seuraava vaihe

Länsimaisia panssarivaunuja voidaan käyttää Krimille johtavan maasillan uhkaamiseen.

Professori Mark Galeotti arvioi länsimaisten taistelupanssarivaunujen muuttavan kuluvan vuoden aikana sotilaallista tilannetta Ukrainassa.

Käänne herättänee huolta Kremlissä, sillä maan uusinta T-14 Armata -panssarivaunua ei ole saatu laajaan käyttöön vuosien viivästysten jälkeen. Vuonna 2015 sen prototyyppi hyytyi kiusallisella tavalla sotilasparaatin harjoituksissa keskellä Moskovaa.

Venäjän sotilasjohdon ei uskota vieläkään luottavan Armataan rintamakäytössä, vaikka vaunuja olisi saatavilla nykyistä suurempi määrä.

– Sen sijaan Venäjän armeijan on pakko haalia kalustoa varastoistaan ja antaa mobilisoiduille reserviläisille puoliksi ruostuneita ja kuluneita neuvostoaikaisia varusteita, Mark Galeotti kirjoittaa Spectator-lehden kolumnissa.

Ukraina on saamassa yhä modernimpaa sotakalustoa, tosin sen haasteena on eri mallien suuri määrä ja tämän aiheuttamat logistiset haasteet.

Professori huomauttaa viime syyskuun vastahyökkäyksen onnistuneen Harkovan alueella osittain siksi, että Venäjän rintamalinja oli venytetty paikoin hyvin ohueksi, eikä joukoilla ollut riittävää tukea. Kevyesti panssaroiduilla ajoneuvoilla edenneet ukrainalaisjoukot olisivat voineet kärsiä huomattavasti suurempia tappioita vahvempaa puolustusta vastaan.

Muutaman kuukauden ajan Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen komentajana toiminut kenraali Sergei Surovikin yritti varmistaa, ettei vastaavia läpimurtoja tapahtuisi. Hän lähetti rintamalle vahvistuksia, vetäytyi vaikeasti puolustettavista asemista ja kaivoi useita peräkkäisiä puolustuslinjoja rintaman taakse.

– Hänen seuraajansa Valeri Gerasimov on taustaltaan panssarijoukkojen upseeri ja ymmärtää syvien puolustusvyöhykkeiden tärkeyden. Sodan seurava vaihe on todennäköisesti ankaraa kulutussotaa, Galeotti kirjoittaa.

Professori toteaa panssarivaunujen olevan edelleen paras keino murtautua läpi Venäjän asemista mahdollisessa keväthyökkäyksessä.

– Kiovassa uskotaan, että jos he voivat muodostaa moderneista länsimaisista taistelupanssarivaunuista ja rynnäkkövaunuista koostuvan prikaatin, olisi heillä käytössään kärkijoukko, joka pystyy iskeytymään läpi Venäjän puolustusasemista ja uhkaamaan strategista maasiltaa Krimille, Mark Galeotti sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS