Verkkouutiset

Elokapinan mielenosoittajia Helsingissä 29. syyskuuta 2021. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Poliisin arvioidaan menetelleen oikein Elokapinan mielenosoituksissa

Oikeusasiamiehen mukaan viranomaiset eivät ylittäneet harkintavaltaansa tai käyttäneet sitä väärin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan poliisi ei toiminut virheellisesti Elokapinan mielenilmausten yhteydessä vuoden 2021 kesä- ja syyskuussa. Poliisi päätyi purkamaan molemmat mielenilmaukset.

Aiheesta oli tehty oikeusasiamies Petri Jääskeläiselle kaksi kantelua. Toisessa pyydettiin selvittämään Helsingin Unioninkadulla 20. kesäkuuta 2021 järjestetyn mielenilmauksen hajottamista ja sitä, oliko toiminnassa rikottu perustuslakia, kokoontumislakia tai poliisilakia.

Poliisi ei purkanut Mannerheimintien kadunvaltausta heti, vaan neuvotteli järjestäjien kanssa kadunvaltauksen siirtämisestä Unioninkadulle. Poliisi sai myöhemmin pelastuslaitokselta tiedon, että Unioninkatu on pelastustoimen hälytystehtävien kannalta tärkeä reitti. Mahdolliset kiertoreitit olisivat voineet aiheuttaa huomattavia viiveitä muun muassa palopaikalle pääsemiseen.

Uusien neuvotteluiden aikana suurin osa Unioninkadulla olleista mielenosoittajista siirtyi Mannerheimintielle katkaisten jälleen liikenteen. Unioninkadulle jäi noin 30 henkilöä, ja Mannerheimintielle kokoontui arviolta 200 henkilöä.

Oikeusasiamiehen mukaan komisario ei ylittänyt harkintavaltaansa katsoessaan, että kokoontumislaissa tarkoitetut perusteet kokouspaikan siirtämiselle täyttyivät. Mielenosoittajat olivat ilmoittaneet, etteivät he siirtyisi vapaaehtoisesti, jolloin komisario määräsi kokouksen päättymään.

– En katso komisarion tällä päätöksellään ylittäneen harkintavaltaansa tai käyttäneen sitä väärin. Totean, että kokoontumislain esitöissä on esimerkkinä olennaisesta lainvastaisuudesta nimenomaisesti mainittu se, että järjestäjä rikkoo 10 §:n nojalla annettua kokouspaikkaa koskevaa poliisin määräystä, oikeusasiamiehen päätöksessä todetaan.

Toinen kantelu koski poliisin ohjeistusta 29. syyskuuta 2021, jolloin mielenosoittajia kehotettiin siirtymään Mannerheimintieltä Kansalaistorille. Kantelija pyysi selvittämään, onko Helsingin poliisilaitos ylittänyt valtuutensa ja tutkimaan menettelyä perusoikeuden rajoittamisen laajuuden välttämättömyyden näkökulmasta.

Oikeusasiamies huomauttaa, että mielenosoitusta on ollut tarkoitus pitää kymmenen päivää Helsingin hyvin keskeisellä liikenneväylällä. Tästä olisi aiheutunut merkittävää pitkäkestoista haittaa ja häiriötä liikenteelle, millä olisi ollut monia heijastusvaikutuksia. Mielenosoituksen järjestäjän edustajat eivät suostuneet paikan vaihtamiseen tai esittäneet muuta vaihtoehtoista paikkaa.

Oikeusasiamiehen mukaan kantelu ei anna aihetta toimenpiteisiin, sillä ylikomisario ei ylittänyt harkintavaltaansa tai käyttänyt sitä väärin.

– Vaikka kantelu ei ole koskenut mielenosoituksen lopettamista, niin totean lyhyesti, että poliisi voi määrätä mielenosoituksen päättymään muun muassa silloin, kun yleistä kokousta järjestettäessä toimitaan olennaisesti lainvastaisesti, eivätkä muut toimenpiteet ole osoittautuneet riittäviksi, päätöksessä todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)