Verkkouutiset

Nato-joukkoja harjoituksessa. / NATO

Pohjoismaat sopivat sotilaallisesta kuljetuskäytävästä Suomeen

Kolmen maan puolustusministereille on annettu tehtäväksi johtaa valmistelutyötä siviilitoimijoiden kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat sopineet arktisen ”sotilaallisen kuljetuskäytävän” luomisesta henkilöstön ja kaluston Suomeen kuljetusta varten jännitteiden kasvaessa Venäjän kanssa.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre tiedotti aiheesta 20. kesäkuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson olivat Støren kutsumina 19.–20. kesäkuuta Bodøssa keskustelemassa maiden välisen yhteistyön syventämisestä Natossa.

Støre kutsui päätöstä käytävän luomisesta tärkeäksi virstanpylvääksi Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen jälkeen. Liittyminen on jo sinänsä hänen mukaansa ollut hyväksi Norjan, Pohjoismaiden ja Naton turvallisuudelle.

– Voimme tehdä yhteistyötä toistemme puolustamiseksi aivan eri tavalla nyt, kun olemme kaikki osa Natoa, hän totesi.

Hän korosti sitä, miten uskottava puolustus pohjoisessa on turvallisuudellemme keskeistä. Sen vuoksi täytyy tehdä järjestelyjä, jotta pohjoiseen voidaan tuoda nopeasti vahvistuksia, jos tilanne sitä vaatii.

Støren mukaan kolmen maan puolustusministereille on annettu tehtäväksi johtaa tätä tehtävää yhdessä siviilitoimijoiden kanssa. Tehtäväksi on annettu tunnistaa pullonkaulat, päivittää tarvittavat säännökset ja lait sekä investoida infrastruktuuriin nopean ja tehokkaan sotilaallisen liikkuvuuden varmistamiseksi.

Norjan rooli puolustusliiton vahvistusten vastaanottajana tulee hänen mukaansa yhä tärkeämmäksi. Sillä on tärkeä rooli Suomen ja Ruotsin puolustuksessa. Samalla Pohjoismailla on yhä tärkeämpi rooli Itämeren ja Baltian maiden puolustuksessa.

– Olemme aiemmin ajatelleet pohjois-etelä-suuntaa suunnitellessamme sotilashenkilöstön ja -kaluston kuljetuksia. Nyt haluamme ajatella enemmän länsi-itä-suuntaa. Kansallisen infrastruktuurin täytyy täyttää Naton tarpeet liikuttaa joukkoja valtioiden rajojen yli, selvensi Støre.

Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram lisäsi, että alueellisia puolustussuunnitelmia kehitetään parhaillaan ja että nyt otetaan askeleita, joita tarvitaan näiden suunnitelmien toimimiseksi käytännössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)