Verkkouutiset

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unille esiteltiin ydinaseteknologiaa maaliskuussa. / KCNA VIA KNS / AFP / LEHTIKUVA / STR

Pohjois-Korea rahoittaa ydinaseohjelmaansa haamulaivojen avulla

Maa on vältellyt pakotteita muun muassa Hongkongissa toimivien liikemiesten ja rikollisjärjestöjen yhteistyöllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean hallinnon väitetään käyttävän öljyn salakuljetukseen rikollisjärjestöjä, niin sanottuja haamulaivoja ja epävirallisia rahoituskanavia.

RUSI-ajatuspajan ja Financial Times-lehden selvityksessä mainitaan Unica-tankkerin kohtaaminen toisen aluksen kanssa syyskuussa 2022. Alukset olivat tuolloin Pohjois-Koreassa sijaitsevan Nampon sataman länsipuolella.

Alukset oli kytketty toisiinsa kaapeleilla ainakin kolmen tunnin ajaksi. Niiden epäillään siirtäneen raakaöljyä YK:n asettamien pakotteiden vastaisesti.

Unican lisäksi vain kaksi muuta ulkomaista alusta kulkee edelleen suoraan Pohjois-Koreaan. Unica on saapunut alueelle yli 20 kertaa vuoden 2019 jälkeen.

Uusia ballistisia ohjuksia ja ydinaseita kehittävälle Pohjois-Korealle on tehty lukuisia laittomia rahtitoimituksia. Diktaattori Kim Jong-un on hyödyntänyt salamyhkäisiä verkostoja rahoittaakseen omat asehankintansa.

Unica-aluksen yhtenä omistajana on hongkongilainen öljykauppias Gary To, jolla uskotaan olevan yhteyksiä triadeihin. Hän teki aiemmin yhteistyötä Aasian uhkapelimarkkinoilla toimineeseen Alvin Chauhun, joka sai hiljattain tuomion järjestäytyneestä rikollistoiminnasta.

Pohjois-Korea tarvitsee polttoaineen lisäksi toimijoita, jotka pystyvät järjestämään toimitukset ja maksamaan rahdista. FT:n mukaan esimerkiksi Macaossa toimiva liikemies Sun Tit Fan on ostanut kymmenillä miljoonilla dollareilla Pohjois-Korean käyttämää raakaöljyä.

– Nämä verkostot ovat keskeisiä Pohjois-Korean kyvylle uhkata maailmaa ydinsodalla, RUSI-ajatuspajan tutkija James Byrne toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)