Verkkouutiset

Työväenpuolueen järjestämä massatapahtuma uuden viisivuotissuunnitelman kunniaksi Pjongjangissa 5. tammikuuta. / LEHTIKUVA / AFP / KIM WON JIN

Pohjois-Korea hehkuttaa suurta voittoa koronasta

Maan talousnäkymien arvioidaan pysyvän synkkinä hallinnon propagandasta huolimatta.

Pohjois-Korea väittää saavuttaneensa ”suuren epidemian vastaisen voiton” ja keskittyvänsä maan taloustuotannon palauttamiseen pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Sulkeutuneen kommunistidiktatuurin KCNA-valtionmedia kertoi parlamentin keskustelleen talouskysymyksistä kuluvalla viikolla pidetyssä istunnossa. Maan itsevaltainen johtaja Kim Jong-un ei osallistunut istuntoon.

Etelä-Korean keskuspankin arvioiden mukaan Pohjois-Korean talous on kutistunut jo kaksi vuotta peräkkäin pandemian aikaisten rajoitusten ja kansainvälisten pakotteiden vuoksi. Pohjois-Korea sulki rajansa koronapandemian alussa ja väitti pitkään estäneensä viruksen leviämisen maahan.

Jännitteet Korean niemimaalla ovat viime aikoina lisääntyneet muun muassa Pohjois-Korean suunnitteleman ydinasekokeen seurauksena.

Pohjois-Korea lähetti joulukuussa rajan yli viisi lennokkia, joista yksi lensi Soulin pohjoisosaan ennen kääntymistään takaisin. BBC:n mukaan Etelä-Korea hälytti ilmaan hävittäjäkoneita ja helikoptereita, jotka ampuivat noin 100 ammusta kohti lennokkeja. Maan asevoimat pahoitteli myöhemmin puutteellista reagointiaan.

Asiantuntijat ennakoivat Pohjois-Korean pystyvän lisäämään kaupankäyntiä Kiinan ja mahdollisesti Venäjän kanssa, mutta maan talousnäkymät pysyvät synkkinä. Todellista tilannetta on vaikea arvioida tiukan mediakontrollin vuoksi.

– Pohjois-Koreassa on aina puutetta ja vaikeuksia, ja vaikka tällä hetkellä ei ole näyttöä laajasta nälänhädästä, niin keskivertoihmisen tilanne on huomattavasti vaikeampi kuin pandemian alussa, North Korean Economy Watch -sivuston asiantuntija Benjamin Katzeff Silberstein sanoo Al Jazeeralle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS