Verkkouutiset

Magneettikuvauksella saatiin uutta tutkimustietoa koronan vaikutuksista elimistöön. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Pitkäaikaiskoronan vaikutuksista uutta rankkaa tietoa

Potilaan ikä, sairastetun koronan vakavuus ja muut liitännäissairaudet vaikuttavat siihen, onko korona vaurioittanut sisäelimiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitkäaikaiskoronan vaikutuksista elimistöön on saatu uutta tutkimustietoa. BBC kertoo The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 259 koronan takia sairaalahoitoon joutunutta henkilöä.

Tutkimukseen osallistuneille henkilöille tehtiin magneettikuvaus. Tulokset osoittavat, että erilaiset poikkeavuudet sisäelimissä, kuten aivoissa, munuaisissa tai keuhkoissa ovat kolme kertaa todennäköisempiä pitkäaikaiskoronaa sairastaneilla kuin muilla.

Erityisesti korostuu koronan vaikutus keuhkoissa. Osalla tutkimukseen osallistuneista potilaista oli ollut magneettikuvien löydöksiä tukevia oireita, kuten rintakipua ja yskää. Lisäksi keuhkoissa oli havaittavissa poikkeavuuksia. Sen sijaan sydämen tai maksan terveydessä ei havaittu merkittäviä eroja vakavan koronan sairasteiden ja muiden välillä.

Tutkimusta toteuttaneen Oxfordin yliopiston tutkijan Betty Ramanin mukaan muutokset useammassa kuin yhdessä sisäelimessä olivat yleisimpiä niillä potilailla, jotka koronasta parantumisen jälkeenkin valittivat fyysisen ja psyykkisen terveyden ongelmista.

– Potilaan ikä, heidän sairastamansa koronan vakavuus yhdessä muiden samanaikaisten sairauksien kanssa olivat kaikki merkittäviä tekijöitä sille, vaurioittuivatko heidän tärkeät elimensä vai eivät, kertoo Raman.

Raman arvioi, että koronan vaikutuksista erityisesti sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden elimistöille tarvitaan jatkossa lisää poikkitieteellistä seurantatutkimusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)