Verkkouutiset

Venäjän hybridioperaatio itärajalla voi jatkua vuosien ajan. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pitääkö tulijoita työntää takaisin? Pekka Toveri MTV:llä: Tähän on oltava valmius

Kansanedustajan mukaan Suomen on voitava käännyttää ihmisiä, vaikka silloin rikottaisiin kansainvälisiä velvoitteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka itärajan rajanylityspaikat on suljettu, turvapaikkahakemus on kansainvälisten velvoitteiden mukaan otettava vastaan kaikilta, jotka ovat tavalla tai toisella päässeet rajan yli käyttämättä väkivaltaa.

– Suomen tulee olla valmis käännyttämään ihmisiä takaisin Venäjälle, vaikka se rikkoisi kansainvälisiä velvoitteita, sanoo kansanedustaja, entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö Pekka Toveri (kok.) MTV:n Uutisextrassa.

Hänen mukaansa Venäjä pelaa pitkää peliä. Se voi ajaa toiminnan alas viikoiksi, kuukausiksi tai vuodeksikin, ja palata asiaan jälleen, kun Suomessa lasketaan valmiutta.

Rajavartiolaitos on varoittanut ilmiön laajenemisesta maastorajoille. Pekka Toveri uskoo tilanteen pysyvän talven ajan rauhallisena.

– Kesällä, kun maastossa liikkuminen on helpompaa, Venäjä voi pahimmillaan alkaa ohjata tulijoita myös Suomen maastorajalle eli virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolelle, Toveri varoittaa.

Näin on käynyt muun muassa Puolassa, Liettuassa ja Latviassa, joiden rajoilla Valko-Venäjän hybridioperaatio on jatkunut yli kahden vuoden ajan.

Ihmisiä on kuitenkin työnnetty takaisin Valko-Venäjän puolelle, ja turvapaikkahakemuksia ei ole otettu vastaan. Kyseessä on niin sanottu push back -toiminta, jonka on tulkittu rikkovan kansainvälisiä velvoitteita. EU-maat ovat kuitenkin antaneet toiminnalle hiljaisen hyväksynnän.

Toverin mielestä myös Suomen pitää olla tarvittaessa valmis push back -menettelyyn, jos turvapaikanhakijoita alkaa pyrkiä suuria määriä maastorajojen yli.

– Kansainväliset sopimukset on tehty aivan toisenlaiseen maailmaan. Sellaiseen, jossa suurvallatkin noudattivat sopimuksia ja sääntöjä, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)