Verkkouutiset

Silloinen hallitustunnustelija Petteri Orpo (vas.) ja eduskuntaryhmien edustajat tapaamisessa eduskunnassa 27. huhtikuuta 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpon onnistunut valinta

BLOGI

Hallitusneuvotteluihin valituilta puolueilta löytyy kirjoittajan mukaan yhteistä pohjaa monissa kysymyksissä.
Dani Niskanen
Dani Niskanen
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen eduskuntaryhmän lakimies.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo ilmoitti tänään, että Suomeen lähdetään kokoamaan hallitusta kokoomuksen, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien voimin.

Ratkaisu on luonteva huomioiden eduskuntavaalin tulos. Selkeästi porvarienemmistöiseen maahan lähdetään muodostamaan nyt porvarihallitusta. Kahden vaalien suurimman voittajan varaan rakentuvalla koalitiolla on vahva mandaatti lähteä muuttamaan Suomen suuntaa.

Muutosta Suomi todellakin kaipaa. Punavihreän hallituksen jäljiltä uusi hallitus tulee perimään Suomen, joka velkaantuu yli 10 miljardin euron vuosivauhdilla. Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä onkin Suomen talouden kuntoon laittaminen ja velkakierteen katkaiseminen.

Myös tältä osin Orpon valintaa voi pitää onnistuneena. Hallitustunnustelijalle annettujen vastausten perusteella säätytalolle lähtevät puolueet jakavat tilannekuvan yksimielisesti.

Yhteistä pohjaa löytyy myös monissa muissa kysymyksissä. Tästä on näyttöä viime vaalikaudelta, sillä nyt muodostettava hallitus on RKP:ta lukuunottamatta viime kauden oppositio.

Tuolloin kokoomus, perussuomalaiset ja KD tekivät yhteiset välikysymykset niin nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumisesta, maatalouden ahdingosta, EU-vaikuttamisen laiminlyönneistä ennallistamisasetuksessa kuin vanhuspalveluiden tilanteestakin. Siis kaikkien nimet saman välikysymystekstin alla.

Välillä teksteistä neuvoteltiin kovaakin, mutta aina lopulta yhteiseen sopuun päästiin. Saman uskon tapahtuvan seuraavien viikkojen aikana myös hallitusohjelman kohdalla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS