Verkkouutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää linjapuheen kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella lauantaina. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Petteri Orpo: Vasemmistohallitus ajoi junan väärälle raiteelle

Puheenjohtajan mukaan kokoomus haluaa tehdä suomalaisten kanssa uuden hyvinvointisopimuksen.

– Vasemmistohallitus ajoi junan väärälle raiteelle jo ennen koronaa ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Hallitus lisäsi pysyviä menoja vailla tietoa tuloista. Tällä hallituskaudella on otettu tähtitieteellinen summa velkaa. Se on tulevien sukupolvien kurjistamista. Isot, Suomen tulevaisuuden kannalta keskeiset uudistukset hallitus jätti tekemättä, puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli linjapuheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella lauantaina.

Hän muistutti, että viime vaalikaudella taloutta kunnostettiin kovallakin hinnalla.

– Nyt taloutemme pohja on haurastunut. Vasemmistohallitus on tehnyt ”sote-uudistuksen”, joka paisuttaa menoja eikä paranna palveluita. Hallitus on tehnyt lainsäädäntöä, josta lasku jää tulevina vuosina veronmaksajien maksettavaksi. Näin ei voi jatkua. Meidän on saatava Suomi oikealle raiteelle.

Orpon mukaan tämä kevät on osoittanut, että pystymme tekemään yhdessä työtä Suomen parhaaksi yli hallitus-oppositio-rajojen suomalaisten ja Suomen kannalta tärkeissä kysymyksissä.

– Haluan johtaa Suomea tätä henkeä vaalien, hän sanoi.

Kasvun kaava on yksinkertainen

Orpon mukaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on perustunut sopimukseen siitä, että kun hoitaa rootelinsa, yrittää parhaansa ja maksaa veronsa, saa vastineeksi turvaa, toimeentulon, toimivat palvelut ja tulevaisuudenuskoa. Tämä sopimus rakoilee nyt.

– Kokoomus haluaa tehdä suomalaisten kanssa uuden sopimuksen, uuden hyvinvointisopimuksen. Tahdomme lyödä kättä päälle, että kun suomalainen hoitaa osuutensa, hän myös saa yhteiskunnalta reilulta ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen.

Orpon mukaan kokoomus tahtoo tehdä työn vastaanottamista ihmiselle aina kannattavampaa kuin tekemättä jättämisestä.

– Tahdomme nostaa työllisyyden pohjoismaiselle tasolle. Mitä useampi on töissä, sitä paremmin yhteiskunta pystyy turvaamaan laadukkaan koulutuksen ja palvelut – ja pitämään huolta heistä, jotka apua tarvitsevat. Pienituloisille, pienellä eläkkeellä sinnitteleville ja omista tarpeistaan tinkiville yksinhuoltajille on tarjottava tukea ja turvaa.

Orpo totesi olevan oikeudenmukaista, että se joka rahat tienaa, saa niistä enemmän kuin verottaja.

– Siksi kokoomus lupaa keventää työn ja eläkkeiden verotusta, lupaamme työmiljardin, hän sanoi.

– Keventämällä työn verotusta pehmennämme myös nousseiden hintojen puraisua. Tahdomme nostaa ja laajentaa kotitalousvähennystä. Se on mainio tapa tukea suomalaista työtä ja keventää kotien arkea, Orpo jatkoi.

Kokoomusjohtaja lupasi myös korjata hallituksen sote-himmelin niin, että lääkäriin pääsee.

– Me emme tyydy siihen, että kerran maailman paras peruskoulu heikkenee, vaan me palautamme sen maailman parhaaksi. Jokaiselle lapselle on taattava mahdollisuus löytää omat vahvuutensa ja oppimisen ilo, hän jatkoi.

Orpon mukaan uusi sopimus hyvinvoinnista ei ole utopiaa.

– Se on täysin tehtävissä. Kestävä tulevaisuus voi rakentua vain tälle sopimukselle. Velkarahalla se ei kuitenkaan synny. Me haluamme luoda talouden kasvua. Kestävä talouskasvu on ainoa tapa pitää yllä Suomen hienoa hyvinvointiyhteiskuntaa myös tulevaisuudessa.

Hän huomautti, että kasvun kaava on lopulta yksinkertainen.

– Suomessa syntyy ja Suomeen tulee investointeja, kun meillä on innovaatioita ja kasvuun nälkäisiä yrityksiä. Innovaatioita syntyy, kun panostamme merkittävästi tutkimukseen ja kehitykseen.

– Yritykset taas haluavat kasvaa, kun huolehdimme, että Suomi on yrittäjäystävällinen: verotus on oikeudenmukaista ja kannustavaa, avoimiin työpaikkoihin löytyy osaavaa työvoimaa, infra on kunnossa ja digitalisaation mahdollisuudet on hyödynnetty. Vain yrittämisellä Suomi nousee. Kokoomuksen tavoitteena on 10 000 uutta työllistävää yritystä vuoteen 2030 mennessä, Orpo kertoi.

Hän totesi, että meillä on auki 240 000 työpaikkaa.

– Työttömiä työnhakijoita on vähemmän. Työ ja työikäiset ja -kykyiset on saatava kohtaamaan toisensa! Se vaatii uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaan, asumiseen ja liikenteeseen. Tarvitsemme merkittävästi lisää myös kansainvälistä rekrytointia. Se paikkaa tilannetta siellä, missä muilla keinoin ei onnistuta, Orpo linjasi.

Hänen mukaansa kokoomuksen tavoitteena on oikeudenmukainen verotus.

– Suomen kokonaisveroasteen on laskettava. Se tukee Suomen nousua takaisin kasvun, kilpailukyvyn ja investointien tielle. Kun kasvun kaava toimii, me turvaamme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän Suomen.
Kun kasvun kaava toimii, me lopetamme velaksi elämisen.

Orpo huomautti kokoomuksen muistuttaneen ydinvoiman merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja puhtaan energian edistämisessä.

– Tänä päivänä näyttää yhä enemmän siltä, että ydinvoimalla on erittäin merkittävä rooli vihreässä siirtymässä.

Tavoitteena vaalivoitto

Petteri Orpon mukaan kokoomuksen tärkein tavoite ensi vuonna on eduskuntavaalien voittaminen.

– Me lunastimme suomalaisten luottamuksen kuntavaaleissa ja historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Meillä on mahdollisuus lunastaa suomalaisten luottamus myös eduskuntavaaleissa. Lähden määrätietoisesti, innostuneena ja motivoituneena johtamaan vaalityötämme.

– Kun lähdemme kotiin täältä Kalajoelta, meillä on yhteinen missio: Suomen ja suomalaisten menestyminen myös tulevaisuudessa. Me haluamme viedä Suomen oikealle raiteelle, Orpo sanoi.

– Me luotamme kasvuun, emme velkaan. Suomi ja suomalaiset ansaitsevat tulevaisuuden, joka tuo turvaa ja johon voi luottaa. Me tiedämme kaavan, jolla kasvua luodaan ja turva taataan. Me pystymme lisäämään toivoa myös sumuisina aikoina. Me lähdemme rakentamaan vaalivoittoa, jotta voimme taata ihmisille kestävän huomisen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS