Verkkouutiset

Petteri Orpo kysyy: Puhuiko Antti Rinne totta eduskunnan edessä?

Kokoomusjohtajan mukaan on harkittava vakavasti luottamusäänestystä ministerien asemasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julkaisi maanantai-iltana sivuillaan kirjoituksen otsikolla Puhuivatko pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Paatero totta eduskunnan edessä?.

Petteri Orpo viittaa julkisuudessa käytyyn keskusteluun PAU:n ja Posti Oy:n työehtosopimusriidasta ja liikkeenluovutuksesta, jolla se siirsi 700 pakettilajittelijaa kokonaan omistamaansa Posti Palvelut -tytäryhtiöön. Hän sanoo Postin tilanteen vaikuttavan erittäin sekavalta.

– Toivomme, että tilanne rauhoittuu, sillä laajentuneet tukilakot ovat vaikuttaneet ja tulevat lähipäivinä mahdollisesti vaikuttamaan hyvin merkittävästi suomalaisten arkeen ja suomalaisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin. Koska Postin ympärillä vallitsevan sekamelskan vaikutukset ovat suuret, on suomalaisten saatava tietää totuus tapahtumista, Petteri Orpo toteaa.

– Hyvä pääministeri (Antti) Rinne ja omistajaohjausministeri (Sirpa) Paatero, milloin saitte tietää Postin työntekijöiden liikkeenluovutuksesta Posti Palvelut -tytäryhtiöön? Mitä Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola on teille ennen toteutunutta liikkeenluovutusta kertonut?, hän aloittaa kysymyksensä.

Orpon muut kysymykset ovat:

* Annoitteko tukenne Postin johdon suunnitelmille liikkeenluovutuksesta?

* Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto?

* Jos olette passiivisesti antaneet tukenne suunnitelmille, miksi tuki vedettiin myöhemmin pois?

* Miksi hallitus edelleen 3.9. loi vaikutelman, josta PAU ymmärsi, että asiaan palataan vielä TES-neuvottelussa ja miksi tämän kuvan on annettu elää koko lokakuu?

– Jos Ilta-Sanomien tiedot pitävät paikkansa, miten voi olla mahdollista, että pääministerin sähköpostista on lähetetty ”neljän viisaan ryhmän” kokoonpano, vaikka ministerit vakuuttivat ehdotuksen tulleen kiistan osapuolilta? Kuka tässä maassa oikein johtaa omistajapolitiikkaa: omistajaohjausministeri vai pääministeri?, Petteri Orpo kysyy.

– Ja edelleen: miten pääministeri Rinne voi tämän jälkeen kertoa suomalaisille pääministerin haastattelutunnilla, että pääministerillä ei ole roolia Postin työkiistan sovittelussa?

Kokoomusjohtajan mukaan ”suomalaisten asioita ei voi hoitaa näin”.

– Valtion omistajapolitiikka on jo nyt kärsinyt mittavan kolauksen, sillä valtion vakauteen ja johdonmukaisuuteen ei julkisuudessa esillä olevien tietojen mukaan voi enää luottaa. Valtion tehtävä on johtaa omistamiaan strategisesti ja suuntaa näyttäen, mutta nyt näyttää siltä, että ministerit ovat sekaantuneet yhtiöiden operatiiviseen toimintaan.

– Miten tämän kaiken jälkeen varmistetaan se, että esimerkiksi pörssilistatut valtionyhtiöt voivat luottaa siihen, ettei vastaava sekoilu toistu heidän kohdallaan?

Viimeisimpänä, mutta samalla vakavimpana kysymyksenä asianomaisille Petteri Orpo toteaa, että hänen on pakko kysyä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

– Viime torstain kyselytunnilla ministeri Paatero vastasi kysymykseen Postin liikkeenluovutuksesta: ”…mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään”. Hetki tämän jälkeen pääministeri Rinne jatkoi, että päätöksestä: ”..ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin”, Orpo sanoo.

– Jos nämä väitteet eivät ole totta, on kokoomuksen harkittava vakavasti luottamusäänestystä ministerien asemasta.

LUE MYÖS:
Näin Antti Rinne ja Sirpa Paatero tarkasti sanoivat

Uusimmat
MAINOS