Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa eduskunnassa iltapäivällä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lakiesitys välineellistetystä maahantulosta eduskuntaan ensi viikolla

Pääministeri sanoi uskovansa, että lailla on menestymisen mahdollisuudet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lakiesitys välineellistetyn maahantulon torjumiseksi on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla, kertoi pääministeri Petteri Orpo (kok.) hetki sitten. Orpo oli kutsunut eduskuntapuolueiden johdon koolle alkuiltapäivästä.

Alun perin lakiesitys oli tarkoitus saada eduskuntaan nopeammin, mutta Orpo totesi, että koska laki on aivan uudenlainen ja asiaan liittyy isoja juridisia kysymyksiä, huolellinen valmistelu on ottanut aikaa. Esitystä on muokattu lausuntokierroksen palautteiden pohjalta. Viimeistelyä tehdään vielä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Paljon ikävämpi olisi, jos esitys kaatuisi eduskunnassa huonoon valmisteluun, Orpo sanoi.

Orpon mukaan laki on nyt kirjoitettu siihen muotoon, että se on hyväksyttävissä ja hän sanoi uskovansa sen menestymisen mahdollisuuksiin. Oikeuskansleri pitää lakia välttämättömänä.

– Todella toivon, että pystymme käsittelemään tämän ja aika riittää, Orpo sanoi viitaten eduskunnan kesätaukoon.

Hän muistutti, että perustuslaki antaa mahdollisuuden säätää tällainen poikkeuslaki. Lopulta kyse on painotuksista. Miten painotetaan kansallista turvallisuutta ja rajaturvallisuutta sekä toisaalta henkilön oikeutta kansainväliseen suojeluun.

Lain suhteen on pohdittu muun muassa sitä, miten rajalla tulijoita käännytettäessä pystytään varmistamaan, että haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt seulotaan esiin, sillä lain voimassaolonkin aikana heillä olisi mahdollisuus hakea turvapaikkaa.

– Suomessa on maailman parhaat rajaviranomaiset, jotka tullaan myös kouluttamaan tähän, Orpo kommentoi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi tiedotustilaisuudessa, että puolueet saivat suullisen esityksen lainvalmistelun tilanteesta.

– Emme saaneet mustaa valkoisella, eli tätä lakiesitystä. Minun käsitykseni mukaan se ei ole lopullisesti valmis, Lindtman sanoi.

Siksi Lindtmanin mukaan kokonaiskäsitystä ei tämän päivän kokouksen perusteella pysty muodostamaan, eikä sosialidemokraateilla ole vielä asiaan lopullista kantaa.

Lisäksi Lindtmanin mukaan tarvitaan vielä perustuslakivaliokunnan kannanotto esitykseen, sekä rajavartijoiden, oikeuskanslerin ja muiden oikeusoppineiden ja asiantuntijoiden sekä turvapaikanhakijoita auttavien kansalaisjärjestöjen kanta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)