Verkkouutiset

Petteri Orpo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Petteri Orpo IL:lle: Ei nyt olla salaa Natossa

Kokoomuksen puheenjohtaja korostaa, että pysyvien Nato-joukkojen sijoittaminen Suomeen toisi lisäturvaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo huomauttaa Iltalehdelle, että Suomessa tulisi alkaa pikaisesti keskustella siitä, millainen Nato-maa Suomi haluaa olla ja mihin se haluaa vaikuttaa Natossa. Nato-roolista tulisi hänen mukaansa käydä keskusteluja myös hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken.

– Minusta Suomen ei pidä olla puolivaloilla Natossa, vaan meidän pitää olla aktiivinen Nato-maa, joka on valmis vastaanottamaan Suomeen Naton toimintoja ja jopa hakemaan niitä tänne.

Orpo korostaa, että vaarallisen Venäjän naapurissa olevalle Suomelle toisi turvaa pysyvien Nato-joukkojen sijoittaminen.

– Pysyvät Nato-joukot toisivat turvaa, ja arktisen sodankäynnin osaaminen on meillä Suomessa aivan huippuluokkaa, joten sellaisen keskuksen saamiseen meillä olisi hyvät mahdollisuudet, Orpo arvioi.

Pysyvien joukkojen lisäksi Suomeen voisi tuoda Naton pohjoisen esikunnan. Myös arktinen osaamiskeskus sopisi Suomeen hyvin.

– Baltiassakin joukot ovat rotaatiopohjaisia, mutta kun meillä on yli 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa niin kyllä minulla olisi turvallisempi olo, jos täällä olisi Nato-tukikohta, Orpo sanoo.

Orpo huomauttaa, että Suomen tulee näyttää muille kumppaneilleen, että se on aktiivinen jäsenmaa, joka osallistuu liittolaisten keskinäisen turvallisuuden vahvistamiseen. Suomi myös sitoutuu liittouman periaatteeseen ”kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta”.

Suomen tulee Nato-jäsenyyden myötä Orpon mukaan päättää myös, osallistuuko se Naton itäisten jäsenmaiden lisäturvaksi perustettuihin monikansallisiin taisteluosastoihin, jotka sijaitsevat Baltian maissa ja Puolasa.

Orpo muistuttaa, että EFP-joukkoihin ei lähetetä varusmiehiä, vaan osallistuminen perustuisi vapaaehtoisuuteen ja virkasuhteeseen. Suomen Nato-linjana on ollut, ettei mitään vaihtoehtoja suljeta etukäteen pois.

– Ei nyt olla salaa Natossa, Orpo sanoo

Uusimmat

Kasva kanssamme – tule Verkkouutisiin

Verkkouutisten vahva kasvu jatkuu ja etsimme nyt uusia, jo kyntensä media-alalla näyttäneitä tekijöitä ruokkimaan lukijoidemme uutisnälkää ja varmistamaan mediamme seuraavaa kasvuloikkaa.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS