Verkkouutiset

Unkarin pääministeri Viktor Orban Naton huippukokouksessa Madridissa. LEHTIKUVA / AFP Pierre-Philippe Marcou

Petri Sarvamaa: Kaikki Unkarin EU-varat jäädytettävä

Tuoreen selvityksen mukaan Unkarin oikeusvaltiomekanismin rikkomukset ovat merkittäviä.

Euroopan parlamentin suurimmat puolueet ovat teettäneet selvityksen, jonka mukaan Unkarin oikeusvaltioperiaatteen rikkomukset ovat niin merkittäviä, että maan EU-varat tulee jäädyttää täysimääräisesti.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa toimi oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelijana Euroopan parlamentissa.

– Oikeusvaltiomekanismin mukainen menettely on aloitettu Unkaria vastaan huhtikuussa, mutta avoimeksi kysymykseksi on jäänyt, kuinka suuri osuus Unkarin saamista EU-varoista pitäisi jäädyttää.

– Nyt meillä on mustaa valkoisella sen suhteen, että Unkarin saamista EU-varoista pitäisi jäädyttää kaikki uuden oikeusvaltiomekanismin avulla, Sarvamaa toteaa tiedotteessa.

Oikeusvaltiomekanismin ajatus on kytkeä EU:n budjetin rahoituksen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Tuoreen selvityksen mukaan Unkarin oikeusvaltiorikkomukset ovat ”toistuvia, systeemisiä ja perustavanlaatuisia”.

– Osittainen varojen jäädytys tulisi kyseeseen vain sellaisissa tapauksissa, joissa rikkomukset ovat paikannettavissa tiettyihin rahoituskohteisiin. Näin ei selvityksen mukaan ole Unkarin kohdalla, Sarvamaa toteaa.

Jäädytettävien varojen määrä on lopulta komission ja neuvoston käsissä. Sarvamaan mukaan järjestelmälliset oikeusvaltioperiaatteen rikkomukset vaarantavat EU-varoja, jotka uhkaavat valua korruptioon ja oligarkkien taskuun.

– Selvityksen perusteella komissiossa ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan sen olisi tultava samaan päätelmään myös itse, Sarvamaa toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)