Verkkouutiset

Eduskuntaan on pyrkimässä useita sotilastaustaisia ehdokkaita. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Pekka Toveri IL:lle: Sotilaat tiesivät, millainen toimija Venäjä on

Entisen tiedustelupäällikön mukaan eduskuntaan tarvitaan puolustuksen osaajia.

Uudenmaan kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, entinen puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kertoo Iltalehden haastattelussa, miksi eduskunnassa tarvitaan sotilaallista osaamista.

Sotilastaustaisia ehdokkaita on parikymmentä. Toverin mukaan Venäjän sotilaallinen uhka lisää kysyntää asiantuntijuudelle.

– Naapurimme on sotilaallinen uhka, täysin arvaamaton ja valmis tekemään ihan mitä tahansa päästäkseen tavoitteisiinsa.

Toveri näkee, että sotilaat näkivät Venäjän uhan jo ennen Ukrainan sotaa.

– Ymmärrys siitä, millainen toimija Venäjä on tai miten suuri uhka se on Suomelle, ei realisoitunut kansalle ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti ne törkeydet. Kyllä sotilaat sen tiesivät, Pekka Toveri sanoo.

– En ymmärrä sitä ajattelumallia, jossa nähdään ongelma siinä, että maanpuolustuksesta tietävät pyrkivät eduskuntaan. Siinä on paljon muutakin kuin se, että tietää tykeistä ja panssarivaunuista.

Pekka Toverin mukaan myös Suomen liittyminen Natoon luo uudenlaisen tarpeen sotilaalliselle osaamiselle myös eduskuntaan. Jotta Natossa voidaan ajaa Suomen intressejä, taustat ja toimintamallit tulisi Toverin mukaan tuntea kunnolla.

– Se on ensisijaisesti poliittinen liitto, vasta toiseksi sotilaallinen puolustusliitto. Siellä poliitikot päättävät ja sotilaat toteuttavat.

Toverin mukaan maanpuolustuksen tuntemisessa on kyse paljon muustakin kuin ”tykeistä ja panssarivaunuista”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS