Verkkouutiset

Jevgeni Prigozhin ja hänen Wagner-joukkojaan Bahmutissa 25. toukokuuta 2023. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Pekka Toveri Bahmutista: Nämä ovat vähintään Venäjän tappiot

Bahmutin valtaus oli aluksi osa venäläisten teoreettisesti järkevää suunnitelmaa, mutta lopulta kaikki päätyi suureen mieshukkaan symbolisen voiton saavuttamiseksi.

ISW-ajatuspaja huomauttaa Bahmut-katsauksessaan, että Venäjän alkuperäinen vuosi sitten laadittu suunnitelma oli saartaa Ukrainan idässä olevat joukot Bahmutista Izjumiin. Samalla olisi otettu haltuun koko Eurooppatie E40 ja edetty useista suunnista kohti Donetskin linnoituskaupunkia Slovjanskia.

– Venäjän vuoden kestänyt yritys päästä Bahmutiin oli osa teoreettisesti järkevää mutta äärimmäisen kunnianhimoista operatiivista pyrkimystä, joka päätyi symboliseen saavutukseen kymmenien tuhansien venäläistappioiden hinnalla, huomauttaa ISW.

Bahmutin oli tarkoitus olla vain yksi vaihe tässä suuressa saarrostuksessa. Kesäkuussa 2022 Sjevjerodonetsk-Lysytšanskin taistelu kulutti Venäjän armeijaa niin paljon, että sen sotilasjohdon tuli luopua käytännössä suuren saarrostuksen tavoitteesta.

Kun lopulta syyskuussa 2022 Ukraina vapautti Izjumin alueen, ei alkuperäinen saarrostusidea ollut enää edes teoreettisesti mielekäs eikä myöskään koko Bahmutin valtauksella operatiivista mieltä.

Syyskuun myötä Bahmutin valtaamisesta tuli Jevgeni Prigozhinin Wagner-palkka-armeijan hanke. Joulukuussa 2022 myös Venäjän puolustusministeriö yritti omaa talvihyökkäystään.

Maaliskuussa 2023 venäläiset yrittivät vielä saarrostaa Bahmutin, mutta tämän epäonnistuttua Wagner-joukot alkoivat vallata kaupunkia metri kerrallaan.

Seuraavan kahden kuukauden aikana Wagner-heitti kaiken viimeisenkin peliin ja valtavat tappiot kasaantuivat seuraavan kahden kuukauden aikana. ISW:n arvion mukaan Bahmutin puolustaminen oli ukrainalaisilta strategisesti järkevää, koska niin kulutettiin vihollista.

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri toteaa, että tämä koko Bahmutin valtausoperaatio ei ollut ”mikään Venäjän sodankäynnin mestariteos”.

– Prigozhin myöntää menettäneensä 20 000 kaatuneina, jotkut lähteet arvioivat että lähes 40 000. Päälle sitten asevoimien ja ”kansantasavaltojen” tappiot. Toki Ukraina kärsi myös, mutta selvästi vähemmän, arvio Toveri.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)