Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti perjantaina 31. tammikuuta massiivisista lakoista kaupan alalle. Lakot kohdistuvat erityisesti suurimpiin kaupan alan logistiikan ja päivittäistavarakaupan toimijoihin.
Kaupan liitto on neuvotellut valtakunnansovittelijan johdolla PAMin kanssa helmikuun alusta asti ja pyrkinyt löytämään yhteisiä ratkaisuja neuvottelutuloksen saamiseksi. Osapuolet ovat tavoitteissaan kuitenkin edelleen hyvin kaukana toisistaan.
Kaupan lakot toteutuvat aikaisemman ilmoituksen mukaisesti maanantaina 17. helmikuuta alkaen.
Kaupan työehtosopimusneuvottelut aloitettiin keskiviikkona 8. tammikuuta. Kun PAM ilmoitti lakoista tammikuun lopussa, neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijalle.
Kaupan liiton mukaan PAM on esittänyt hyvin korkean palkankorotuksen lisäksi lukuisia työnantajan kustannuksia kasvattavia muutoksia työehtosopimukseen.
– Lisäksi PAM on vaatinut huomattavia muutoksia työehtosopimusteksteihin vedoten keskeneräisiin lainsäädäntöprosesseihin ja omiin tulkintoihinsa näistä.
Kaupan liitto ja PAM ovat koko kuluneen työehtosopimuskauden tehneet tiivistä yhteistyötä myyjien palkkausjärjestelmän uudistamiseksi. Tämä on ollut alusta asti liittojen tärkeä yhteinen tavoite, ja viimeiset avoinna olleet kysymykset on saatu neuvotteluissa ratkaistua.
– Nyt valitettavasti alan palkkauksen eteen tehty suuri uudistustyö uhkaa jäädä lakkojen ja PAMin massiivisten uusien TES-tekstivaatimusten jalkoihin, sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.
Myöskään valtakunnansovittelija ei tässä vaiheessa nähnyt edellytyksiä sovintoesityksen antamiselle. Kaupan työriidan sovittelua jatketaan lakkojen jälkeen.
PAM pyytää ymmärrystä
Kaupan alan lakko alkaa logistiikan kohteissa maanantaina kello 5. Myymälät sulkeutuvat lakon vuoksi keskiviikkona.
− Lakko voi aiheuttaa haasteita arjessa, mutta toivomme ymmärrystä. Kyse on kaupan työntekijöiden toimeentulosta ja reiluista työehdoista. Emme todellekaan lakkoile huviksemme. Asiakkaat voivat osoittaa tukea palvelualojen työntekijöille hoitamalla ostokset lakon ulkopuolella, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vetoaa.
Hänen mukaansa PAM tavoittelee palkankorotuksia, joilla työntekijöiden ostovoima saataisiin tasolle, jolla se oli muutama vuosi sitten. Myöskään irtisanomissuojan turvaaminen eikä osa-aikatyöntekijöiden aseman parantaminen ole edenneet neuvotteluissa.
Rönni-Sällisen mukaan ”vaatimuksemme palkkojen korottamisesta on täysin perusteltu aikana, jolloin kaupan alan yritykset tekevät hyviä tuloksia ja talousnäkymät alkavat muutenkin näyttää elpymisen merkkejä, mutta alalla työskentelevien taloudellinen tilanne on historiallisen heikko”.
– Tämä epäkohta on korjattava. Yleisellä ylimitoitetulla palkkamaltilla hidastetaan kaiken kaikkiaan kysynnän paranemista, toteaa.
Lakko alkaa kaupan logistiikasta ja kohdistuu myymälöihin keskiviikosta alkaen
Kaupan alan logistiikkaan liittyvä lakko alkaa maanantaina 17.2.2025 kello 5.00 ja päättyy torstaina 20.2.2025 kello 5.00. Päivittäistavarakaupan myymälöitä koskeva lakko alkaa keskiviikkona 19.2.2025 kello 5.00 ja päättyy lauantaina 22.2.2025 kello 5.00.
Lakot pysäyttävät suurelta osin kaupan alan varasto- ja logistiikkatoimintoja, jotka vaikuttavat muun muassa tavarantoimituksiin päivittäistavarakauppoihin ja muihin yrityksiin. Myymälöitä koskevat lakot vaikuttavat päivittäistavaratuotteita myyviin kauppoihin, kuten S-ryhmän, Keskon ja Lidlin toimipaikkoihin.
Tarkemmat tiedot lakkokohteista löytyy pam.fi/lakot -sivustolta.