Verkkouutiset

Panssarivaunuja Moskovassa. KUVA: Lehtikuva

Paljastiko Venäjä vahingossa liikaa? Viron tiedustelu saa kiitosta

Virolaiset saivat puolustusministerin mukaan poimittua tärkeää tietoa harjoituksista.

Venäjän on uutisoitu tehneen simuloituja ohjusiskuja Viroa ja Baltian maita vastaan. Viron puolustusministeriö vahvisti asian Iltalehdelle.

Viron puolustusministeri Kalle Laanet kiittää yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa maansa tiedustelupalvelua, joka hänen mukaansa keräsi arvokasta tietoa Venäjän ohjusharjoituksista. Tiedustelu onnistui ministerin mukaan ohjusten tunnistamisessa ja mahdollisten kohteiden paljastamisessa.

– Olen aina pitänyt tiedustelua ja ennakkovaroitusta avainasemassa, koska meidän on tiedettävä, mitä mahdollinen vihollinen suunnittelee, harjoittelee ja missä vaiheessa jonkinasteinen uhka on toteutumassa, jotta reservijoukkomme ja liittolaisemme voivat valmistautua siihen. Tämän seurauksena tiedustelumme ja ennakkovaroitusjärjestelmämme ovat todellakin ajan tasalla, hän toteaa ERR:lle.

Venäjän harjoituksissa ei Laanetin mukaan ole sinänsä mitään uutta.

– Kun Venäjä toteuttaa sotaharjoituksia minkä tahansa nimen alla, he yleensä harjoittelevat hyökkäämistä muihin maihin. Valitettavasti Venäjä on harjoitellut muiden maiden valloittamista jo pitkään. Siinä ei ole mitään outoa, hän sanoo.

Venäjän harjoitukset ja uhkaava toiminta vahvistavat Laanetin mukaan Viron ja muiden Baltian maiden viestiä siitä, että puolustusliitto Naton on vahvistettava itäisen alueensa suojelua.

Asia nousee esille kesäkuun Naton huippukokoukseen Madridissa. Siellä Viron on Laanetin mukaan selkeytettävä liittolaisilleen todellinen tilanne uhkien osalta.

– Italialaisille, espanjalaisille ja jopa keskieurooppalaisille on annettava selkeää tieto ja ymmärrystä siitä, mitä parhaillaan tapahtuu.

LUE MYÖS:
Tähän Kreml nyt pyrkii: Tutkijan mukaan simuloidut iskut Viroon ovat viesti

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS