Verkkouutiset

Presidenttiehdokas ja ulkoministeri Pekka Haavisto puhui vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella kesäkuussa 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Päivälleen vuosi sitten: Pekka Haavisto johti Alexander Stubbia 63-37

Vihreä ehdokas menetti selvän johtoaseman vain muutamassa kuukaudessa ennen presidentinvaalia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tammi-helmikuun 2024 presidentinvaaliin oli tasan vuosi sitten aikaa vain seitsemän kuukautta. Kesätaukokin oli edessä, joten asetelmat alkoivat lukkiutua.

Kesäkuun 13. päivänä 2023 Ilta-Sanomat julkisti presidenttigallupin. Se näytti, mitä olisi tulossa. Gallupissa kysyttiin toisen vaalikierroksen asetelmista eri ehdokkaiden välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kärkitieto gallupista oli, että tuolloinen 65-vuotias toimitusministeriön ulkoministeri Pekka Haavisto oli selvästi voittamassa kaikki mahdolliset vastaehdokkaansa.

– Kyselyn tulos vahvistaa sitä lähtöasetelmaa, että Pekka Haavisto lähtee selvänä ennakkosuosikkina alkavaan kisaan, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoi IS:ssa 13.6.2023.

Pekka Haavisto olisi voittanut Olli Rehnin prosenttiyksiköin 52-35, Alexander Stubbin 52-30, Mika Aaltolan 49-35, Jutta Urpilaisen 55-21 ja Jussi Halla-ahon 63-25. Luvut olivat siis Haaviston hyväksi murskaavia.

Gallupin kannatusluvut eivät kuitenkaan aivan vastanneet todellista tilannetta, koska niihin laskettiin mukaan Ei osaa sanoa -vastaajat. Jos heidät laski pois, olivat 13. kesäkuuta 2023 todelliset luvut Pekka Haavisto 63 – Alexander Stubb 37.

Kokoomuksen ehdokasvalinta oli tuolloin yhä avoin. Niinpä gallupissa mitattiin myös Haaviston kannatusta Antti Häkkästä ja Elina Valtosta vastaan. Molemmat heidätkin Haavisto olisi voittanut ylivoimaisesti.

Alexander Stubb lähti ehdokkaaksi vasta kahta kuukautta myöhemmin elokuussa 2023. Ehdokkaaksi hänet nimettiin virallisesti puoluekokouksessa vasta lokakuun 2023 lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Historia

Kommunismin teloitettu unelma

Meillä on vaihtoehtona voitto tai kuolema – nyt on aika vihata ja tulla vihatuksi, totesi Seppo Toiviainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)