Puolueeton ja kriittinen media on tunnustettu jo pitkään keskeiseksi osaksi toimivaa demokratiaa. Yhteiskunta tarvitsee median viestintää ja yhteisöllisyyttä varten, mutta myös keskustelualustana ja auktoriteettien haastajana.
Demokratia on kohdannut uuden uhkakuvan, kun paikallislehdet yksi toisensa jälkeen ovat joutuneet ongelmiin. Kannattavuutta ovat horjuttaneet paperin ja jakelukustannusten nousu ja ilmoitusmyynnin väheneminen.
Tilanne on erityisen kurja siksi, että kiinnostus paikallista uutisointia kohtaan on viime vuosina ollut kasvussa ja ihmiset kokevat paikallisjournalismin tärkeänä. Ei riitä, että paikallislehti on vain kooste valtakunnan uutisista, mainoksista tai kunnan tiedotteista, vaan lehdeltä halutaan laadukasta mediasisältöä ja paikallisesti kiinnostavia uutisia.
Jonkin aikaa näytti siltä, että sosiaalisen median, kuten Facebookin erilaiset puskaradiot, viidakkorummut ja muut paikalliset keskusteluryhmät voivat muodostaa demokratiaa tukevan julkisen tilan, jossa kuntalaiset ja myös toimittajat pääsevät osallistumaan ja hoitamaan vallan vahtikoiran roolia.
Sosiaalinen media kuitenkin muuttui pian vuorovaikutteisesta keskustelusta epäsosiaalisempaan, yksilöllisiä ulostuloja, kuvia ja videoita suosivampaan muotoon. Algoritmit ryhtyivät ohjaamaan ihmisten huomiota ja näkyvyyttä alkoivat saamaan asiat, jotka eivät ole tukeneet demokratiaa, saatikka alustojen roolia vallan vahtikoirana.
Vaikuttaa siltä, että some hakee edelleen suuntaa ja sen käyttö on muuttumassa, osin maailman tilanteen ja luottamuksen vuoksi, osin siksi että some on alkanut hallita ihmisten ajankäyttöä liiallisesti.
Some ei siis tämänhetkisen näkymän perusteella korvaa paikallismediaa. Entä lehtien digisiirtymä? Ovatko kuntalaiset valmiita maksamaan pelkästä digisisällöstä paperilehden sijaan? Entä miten niillä alueilla, joilla paikallislehti on tullut ilmaisjakeluna?
Jos kunnista tulee mediaerämaata, katoaa iso osa demokratiaa. Paikallislehdet ovat olleet tärkeä tiedonlähde ja yhteisön rakentaja. Mitä käy, kun vallan vahtikoira katoaa? Onko paikallismedia asia, jonka toimivuutta tulisi Suomessa varmistaa vastaavan tasoisilla tukielementeillä, kuin muissa pohjoismaissa?