Verkkouutiset

Vuonna 2023 17-vuotiaiden ikäluokasta 29 prosenttia suoritti ajokortin ikäpoikkeusluvalla. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Pääkaupungissa vain joka neljäs nuori hankkii ajokortin

Etelä-Pohjanmaalla ajokortin hankkii yli 80 prosenttia nuorista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nuorten ajokortin hankinnassa on merkittäviä eroja eri maakunnissa, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficomin kyselytutkimuksen mukaan Helsingissä vain 25 prosenttia 18-vuotiaista hankkii ajokortin, kun taas Etelä-Pohjanmaalla vastaava luku ylittää 80 prosentin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Miesten osuus B-luokan ajokokeista oli 55 prosenttia vuonna 2023, ja ikäpoikkeusluvalla suoritettujen kokeiden osuus oli 61 prosenttia. Naiset ovat enemmistönä 19-29-vuotiaiden uusien kuljettajien joukossa. Vuonna 2023 17-vuotiaiden ikäluokasta 29 % suoritti ajokortin ikäpoikkeusluvalla.

Traficomin mukaan syyt ajokortin hankintaan vaihtelevat. Nuorimmat, 17-vuotiaat, hankkivat ajokortin pääasiassa työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen vuoksi, kun taas vanhemmissa ikäryhmissä korostuu ajokortin hankinta tulevaisuuden tarpeita varten.

Vapaa-ajan matkojen tarve on kolmanneksi yleisin syy ajokortin hankintaan tutkimuksen nuorimmilla ja vanhimmilla vastaajilla ikäryhmissä.

Nuoret miehet kerryttävät ensimmäisenä vuonna ajokilometrejä yli 50 prosenttia enemmän kuin naiset. Vastaajista 3 prosenttia oli osallistunut ajokieltokoulutukseen. Suurimpana yksittäisenä syynä ajokieltokoulutukseen määräämiseen oli ylinopeus.

– Suurin osa koulutukseen osallistuneista koki sen vaikuttaneen myönteisesti omaan asenteeseensa ja ajokäyttäytymiseensä, kertoo Traficomin erityisasiantuntija Elina Uusitalo tiedotteessa.

Vuonna 2023 tieliikenteessä kuoli ennakkotietojen mukaan 23 iältään 15-20-vuotiasta henkilöä, mikä on hieman vähemmän kuin vuosien 2018-2022 keskiarvo.

– Erityisesti nuorten henkilöauton kuljettajien kuolemantapaukset ovat vähentyneet” kertoo erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

Vuonna 2023 17-vuotiaat henkilöautonkuljettajat olivat osallisina neljässä kuolemaan ja 76 loukkaantumiseen johtaneessa onnettomuudessa, joissa kuoli 4 ja loukkaantui 127 henkilöä. Onnettomuuksien määrä pysyi lähes samana kuin vuonna 2022.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)