Verkkouutiset

Eläkeläispariskunta kahvipöydässä kotonaan. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ota nämä asiat huomioon ennen kuin jäät eläkkeelle

Ajankäyttöä kannattaa suunnitella myös eläkkeellä.

Työeläkeyhtiö Elo tiedottaa perusasioista, jotka jokaisen eläkkeelle jäämistä suunnittelevan tulisi muistaa ottaa huomioon. Ensimmäinen seikoista on tulevan eläkkeen määrä. Sen voi tarkistaa oman työeläkeyhtiön verkkopankista.

– Jotta tulevan eläkkeen tasosta ei tarvitse yllättyä, kannattaa eläkkeen taso tarkastaa hyvissä ajoin. Kannustan myös kokeilemaan, miten tulevalla eläkkeellä tulee toimeen ja miten arkiset menot tulee katettua, Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara sanoo.

Myös verotus tulee muistaa huomioida huolellisesti.

– Erityisesti asiakkaamme yllättyvät siitä, miten eläkkeellä ansaittua palkkaa verotetaan. Verohallinnon sivuilta löytyvä verolaskuri on hyvä apu verotuksen tason pohdinnassa, Saulivaara kertoo.

Työnantajalle kannattaa puhua avoimesti mahdollisista eläkesuunnitelmista. Se mahdollistaa työnantajalle osaamisen siirtämisen uudelle työntekijälle ja hyödyttää myös itse työntekijää.

– Myös siitä vaihtoehdosta, että työssä jatkaisi pidempään tai tekisi työtä eläkkeellä olemisen rinnalla kannattaa keskustella. Tämä vaihtoehto houkuttaa entistä useampia, Saulivaara toteaa.

Tulevan eläkkeen ajankäyttöä kannattaa myös suunnitella. Sosiaalisiin suhteisiin panostaminen ja mielekkäiden harrastuksien löytäminen ovat hyödyllisiä.

– Osa ihmisistä ajattelee, että eläkkeellä oleminen on kuin lomailua. Näin ei ole, vaan arki tulee vastaan. Arkeen ja arkisiin murheisiin kannattaa varautua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS