Verkkouutiset

Sture Fjäderin mukaan Suomen on avattava ovet korkeakouluun niin monelle kuin mahdollista. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Osaaminen turvaa työllisyyden

Blogi

Kirjoittajan mukaan Suomen pitää saada väestön koulutustaso jälleen nousuun.
Sture Fjäder
Sture Fjäder
Sture Fjäder on Akavan puheenjohtaja.

Tilastokeskuksen mukaan 1970-luvulla syntyneet ovat jäämässä koulutetuimmaksi sukupolveksi. Heitä nuorempien sukupolvien koulutustaso on kääntynyt jo laskuun ja olemme tipahtaneet OECD:n keskikastiin.

Tämä huono kehitys on pysäytettävä. Tarvitsemme tulevaisuudessa enemmän osaamista, emme vähemmän. Ilman osaamista ja korkeakoulutettujen määrän tuntuvaa kasvattamista yhteiskunnassa emme pysty saavuttamaan tarvitsemaamme 80 prosentin työllisyysastetta ja vahvistettua Suomen houkuttelevuutta kansainvälisesti. Myös työnteon kannusteiden pitää olla paremmat. Työn verotusta pitää alentaa. Lähtökohtana pitää olla, että on aina oltava kannustavampaa olla töissä kuin elää tulonsiirroilla.

Jokaisella suomalaisella on oltava tulevaisuudessa vähintään toisen asteen tutkinto. Pelkän perusasteen varassa olevien työllisyysaste on Suomessa erittäin heikko, se oli vuonna 2020 vain 41,8 prosenttia. Meidän on varmistettava, että nuorilla on tosiasialliset valmiudet selviytyä toisen asteen opinnoista. Perusta ja koko osaamisketju on laitettava kuntoon aina varhaiskasvatuksesta alkaen.

Korkeakouluun pääsyä on vauhditettava edelleen. Tilastojen mukaan uusien ylioppilaiden pääsy sekä yliopistoihin että ammattikorkeakouluihin helpottui vuonna 2020. Vastaavasti niiden määrä laski, jotka eivät jatkaneet opintoja samana vuonna. Hyvän kehityksen syitä saattavat olla aloituspaikkojen lisäykset, yleistynyt todistusvalinta tai ensikertalaisten kiintiöt.

Siirtymää kannattaa kuitenkin sujuvoittaa. Suomen on avattava ovet korkeakouluun niin monelle kuin mahdollista. Meidän on lisättävä jatkossakin aloituspaikkoja, jotta 50 prosentilla nuorista on korkeakoulututkinto vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi on tehostettava korkeakouluun pääsyä. Ei-toivottuja välivuosia pitää ehkäistä kaikin keinoin, jotta siirtymä opintoihin ja opinnoista työelämään toimisi.

Akava on ehdottanut avoimen väylän kautta tapahtuvan valinnan lisäämistä. Tämä toisi korkeakouluihin sitoutuneita opiskelijoita ja parhaimmillaan poistaisi painetta yhteishausta. Tämän lisäksi yhteishakua olisi syytä järjestää useammin kuin vain keväällä ja syksyllä. Vuosi on pitkä aika 19-vuotiaana odottaa seuraavaa hakukierrosta.

Koulutus on keskeistä Suomen talouden ja työllisyyden saattamiseksi takaisin raiteilleen. Valtio ottaa aivan liikaa velkaa joka vuosi. Korkeasti koulutettu osaaja työllistyy hyvin ja luo osaamisellaan uutta työtä. Politiikan on toimittava sen hyväksi, että korkean arvonlisän työtä, työpaikkoja ja tekijöitä riittää Suomessa. Osaamistaso on saatava uuteen nousuun.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS