Verkkouutiset

Tekoälyn luoma hologrammi teknologianäyttelyssä Barcelonassa helmikuussa 2024. / AFP / LEHTIKUVA / PAU BARRENA

Onko tekoälystä hyötyä töissä? Asiantuntija varoittaa sudenkuopasta

Sähköpostin kirjoittaminen voi olla testin perusteella huomattavasti helpompaa ilman tekoälyn tukea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoälyteknologia on kehittynyt nopeaan tahtiin viime vuosien aikana. Tähän mennessä eniten huomiota on herättänyt OpenAI-yhtiön ChatGPT-botti, joka pystyy tuottamaan uskottavaa tekstiä ja esimerkiksi avustamaan koodauksessa.

Washington Post -lehti testasi noin 20–30 euroa kuukaudessa maksavia työkaluja yleisissä toimistöissä, kuten sähköpostien kirjoittamisessa tai esitelmien laatimisessa.

Microsoftin Copilotin ja Googlen Geminin väitetään tukevan yrityksiä perusaskareiden automatisoinnissa. Tekoäly helpottaa kirjoittamista, oikolukua ja valmistelua.

Tuoreen kyselyn perusteella 34 prosenttia työelämässä olevista amerikkalaisista uskoo, että tekoälyn kielteiset vaikutukset seuraavien 20 vuoden aikana ovat yhtä suuria kuin mahdolliset hyödyt. Noin kolmasosa ei ole vielä päättänyt kantaansa tekoälyn suhteen.

Sähköpostin käytössä tekoälyn hyöty voi jäädä kyseenalaiseksi. Työkalut nopeuttavat selaamista ja viestin aloittamista, mutta voivat samalla tehdä perättömiä oletuksia tai asiavirheitä. Copilot-työkalussa voi valita useista eri tekstityypeistä tai -sävyistä ennen kirjoituksen aloittamista. Käyttäjä tiivistää sähköpostin pääsanoman ja sen jälkeen säätää tekoälyn luomaa lopputulosta.

Testissä tekoäly tuotti useita väitteitä, joita ei ollut ohjeistuksessa. Se kutsui oma-aloitteisesti tekoälyteknologiaa ”siistiksi” tai oletti, että sähköposti oli ”kiinnostava” tai ”kiehtova”. Jos muutoksia teki liian monta, niin alkuperäisen viestin merkitys alkoi hävitä kokonaan.

Pennsylvanian yliopiston apulaisprofessori Ethan Mollick muistuttaa, ettei tekoälysovellusten luomaan sisältöön kannata luottaa liikaa.

– Ne hallusinoivat. Sitä tekoäly tekee: keksii yksityiskohtia, Mollick sanoo.

Tekoälystä vaikutti olevan testin perusteella enemmän hyötyä, jos sille syötti asiakirjoja tai muuta informaatiota. Se silti keksi asioita, antoi virheilmoituksia tai ei ymmärtänyt asiayhteyttä. Mollickin mukaan informaation syöttäminen voi sinänsä parantaa tuloksia, mutta perättömiä kohtia voi olla aiempaa vaikeampi havaita.

Käytännön hyötyä rajoittaa se, että sovellukset ovat spekulatiivisia algoritmeja. Ne pyrkivät tarjoamaan käyttäjälle tilastollisesti todennäköisimmän vastauksen.

Microsoftin Copilot-työkalua voi lisäksi käyttää muistiinpanojen laatimiseen Teams-kokouksista. Jos kokouksen nauhoittaa, niin työkalu voi nostaa esiin kysymysten perusteella kohtia, joissa tiettyä asiaa käsiteltiin. Tekoäly ehdotti testaajille, että kokouksen tehokkuutta voisi lisätä vähentämällä ”small talkia ja vitsejä”.

Googlen Workspace -palvelun tuotejohtaja Kristina Behr sanoo, etteivät ihmiset voi väistää omaa vastuutaan käyttämällä tekoälyä.

– Tämä auttaa tekemään työtäsi. Se ei tee työtäsi puolestasi, Behr toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)