Verkkouutiset

Valko-Venäjän hybridioperaatio Puolan-vastaisella rajalla. LEHTIKUVA / AFP Handout

Oikeuskansleri Ylellä: Hybridiuhkiin varauduttu puutteellisesti

Tuomas Pöystin mukaan lakeja pitää muuttaa uudenlaisten uhkien takia.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että Suomen nykyinen lainsäädäntö tarjoaa huonosti keinoja niin sanottujen hybridiuhkien torjuntaan. Hänen mukaansa laeissa on sen vuoksi kehittämistarvetta, ja se koskee esimerkiksi rajojen sulkemista.

– Rajavartiolaissa on pykälä, jolla voidaan rajat sulkea, mutta sehän on tavattoman tylppä säännös ja sitä voidaan vain rajallisesti käyttää tilanteen hallintaan, Pöysti sanoo Ylen aamu -lähetyksessä.

Yleisen näkemyksen mukaan Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla on käynnissä hybridivaikuttaminen, kun Valko-Venäjä ohjaa ja käytännössä pakottaa suuria määriä turvapaikanhakijoita Puolan puolelle. Pöysti sanoo, että Suomessa täytyy pohtia, onko viranomaisilla riittävästi keinoja hallita suuria ihmisjoukkoja.

– Näyttäisi olevan tarvetta täydentävään sääntelyyn ulkomaalaislaissa ja olisi hyvä harkita, että valmiuslaissakin huomioidaan uhkatyyppinä tällainen järjestetty maahanmuutto.

Hän muistuttaa, että kansainväliset sopimukset ja EU:n peruskirja asettavat lainsäädännölle raamit. Niihin kuuluu, että vainon kohteeksi voi hakea turvaa ja ettei henkilöä saa palauttaa sellaiseen maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus tai epäinhimillinen kohtelu. Toisaalta jokaisella valtiolla on suvereeni oikeus päättää, kuka maahan tulee.

– Olisi hyvä käydä nopeasti ja analyyttisesti läpi se, että pystytään hyödyntämän suomalaisen lainsäädännön tukemana sitä liikkumavaraa jota kansainvälinen normisto antaa, Pöysti muotoilee.

Hän sanoo, että Suomen valmiuslaki on rakennettu olettaen, että normaalitilasta edetään vaiheittain kohti sotatilaa. Hybridiuhkiin laki sopii huonosti.

– Normaaliolot ja aika vakavakin poikkeusolo ovat nykyisin limittyneet, eikä enää mennä portaita pitkin.

Oppositiopuolueet jättivät tällä viikolla yhteisen välikysymyksen, jossa ne vaativat hallitusta varautumaan nykyistä paremmin ” siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen”. Puolueet vaativat, että turvapaikanhaku voidaan keskeyttää määräajaksi silloin, jos turvapaikanhaku on muuttunut turvan hakemisesta ulkovallan painostusvälineeksi Suomea vastaan.

Uusimmat
MAINOS