Sukupuolitautitartunnat ovat kasvaneet Suomessa viimevuosina merkittävästi. Erityisesti tippuritartuntojen määrä on kasvanut. Asiasta kertoo Yle.
– Meillä on ollut aiemmin 300–500 tartuntaa vuodessa, mutta vuonna 2023 mentiin yli tuhannen ja vuonna 2022 lähes tuhanteen tartuntaan, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSin sukupuolitautien poliklinikalta viitaten tippuritartuntoihin.
Tartunnoissa korostuu erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen osuus. Alle 20-vuotiailla naisilla on enemmän tippuritartuntoja, kuin samanikäisillä miehillä.
THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa 15-19 vuotiailla tytöillä todettiin vuonna 2019 reilu 15 kappaletta tippuritartuntoja. Vuonna 2023 sama lukema oli lähempänä 40 tartuntaa.
Hiltunen-Back korostaa, että tartuntojen kokonaismäärät ovat nuorilla kuitenkin hyvin pieniä. Usein tartunnat ovat oireettomia tai hyvin vähäoireisia.
– Ainoa tapa varmistaa, että ei ole saanut tartuntaa, on käydä testissä, sanoo Hiltunen-Back.
Tippuria ja muitakin seksitauteja, kuten klamydiaa, voidaan hoitaa tehokkailla antibiooteilla. Lääkkeelle vastustuskykyinen tippuri on kuitenkin vain ajan kysymys ja onkin tärkeää hakeutua testeihin ja aloittaa hoito ajoissa.
– Jos hoito hidastuu, niin erilaiset komplikaatiot myös ehtivät lisääntyä, Hiltunen-Back sanoo.
Hiltunen-Back sanoo, että on tärkeää testata taudit kaikista mahdollisista paikoista. Tippuri- ja klamydiatartunta voi esiintyä myös nielussa. Paras ja olennaisin keino estää seksitaudit on käyttää suojaa.
– Eli suojaudutaan kondomilla. Se mikä aika usein unohtuu, on suuseksissä käytettävä suuseksisuoja, sanoo Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo Ylelle.