Verkkouutiset

Sairaanhoitaja työssään. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Nuorten naisten tippuritartunnoissa merkittävää kasvua – Lääkäri YLE:lle: Tauti usein oireeton

Tippuritapausten määrän kerrotaan jopa kaksinkertaistuneen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sukupuolitautitartunnat ovat kasvaneet Suomessa viimevuosina merkittävästi. Erityisesti tippuritartuntojen määrä on kasvanut. Asiasta kertoo Yle.

– Meillä on ollut aiemmin 300–500 tartuntaa vuodessa, mutta vuonna 2023 mentiin yli tuhannen ja vuonna 2022 lähes tuhanteen tartuntaan, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSin sukupuolitautien poliklinikalta viitaten tippuritartuntoihin.

Tartunnoissa korostuu erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen osuus. Alle 20-vuotiailla naisilla on enemmän tippuritartuntoja, kuin samanikäisillä miehillä.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa 15-19 vuotiailla tytöillä todettiin vuonna 2019 reilu 15 kappaletta tippuritartuntoja. Vuonna 2023 sama lukema oli lähempänä 40 tartuntaa.

Hiltunen-Back korostaa, että tartuntojen kokonaismäärät ovat nuorilla kuitenkin hyvin pieniä. Usein tartunnat ovat oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

– Ainoa tapa varmistaa, että ei ole saanut tartuntaa, on käydä testissä, sanoo Hiltunen-Back.

Tippuria ja muitakin seksitauteja, kuten klamydiaa, voidaan hoitaa tehokkailla antibiooteilla. Lääkkeelle vastustuskykyinen tippuri on kuitenkin vain ajan kysymys ja onkin tärkeää hakeutua testeihin ja aloittaa hoito ajoissa.

– Jos hoito hidastuu, niin erilaiset komplikaatiot myös ehtivät lisääntyä, Hiltunen-Back sanoo.

Hiltunen-Back sanoo, että on tärkeää testata taudit kaikista mahdollisista paikoista. Tippuri- ja klamydiatartunta voi esiintyä myös nielussa. Paras ja olennaisin keino estää seksitaudit on käyttää suojaa.

– Eli suojaudutaan kondomilla. Se mikä aika usein unohtuu, on suuseksissä käytettävä suuseksisuoja, sanoo Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo Ylelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)