Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP/LEHTIKUVA/MIKHAIL KLIMENTYEV

Norjalaistutkija: Elämme Vladimir Putinin hallinnon lopun alkua

Entisten alusmaiden palauttamisesta on Iver Neumannin mukaan tullut Venäjän presidentin keskeisin missio.

Venäjä on ajautunut yhä täydellisempään kansainväliseen eristykseen sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin määräsi helmikuussa maansa asevoimat aloittamaan täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Lännen asettamat pakotteet koettelevat Venäjän taloutta jo nyt, ja paineen ennakoidaan kasvavan syksyn aikana entisestään.

Norjalaista Fridtjof Nansen -instituuttia johtava Venäjä-asiantuntija Iver Neumann arvioi, että näissä olosuhteissa Putinin ote vallan kahvasta voi vähitellen olla kirpoamassa. Nyt saatetaan hänen mukaansa elää Putinin hallinnon ”lopun alkua”.

– Sen jälkeen, kun Putinin valtakausi 22 vuotta sitten alkoi, taloudessa on tapahtunut hyvin vähän, jos ylipäätään mitään. Minusta on hämmästyttävää, että Putinin kaltainen marxilaisen koulutuksen saanut henkilö ei yksinkertaisesti hahmota aineellisten tekijöiden olennaisuutta, tohtori Neumann sanoo Radio Free Europelle antamassaan haastattelussa.

Putin pyrkii hänen mukaansa seuraamaan tsaarien jalanjälkiä ja palauttamaan Venäjän entiset alusmaat Kremlin komentoon. Tämä tuli selvästi esille 9. kesäkuuta vietetyissä Pietari Suuren syntymän 350-vuotispäivän juhlallisuuksissa, joissa Putin rinnasti itsensä Pietarin kaupungin perustaneeseen valloittajatsaariin.

– Kuten niin monien vanhojen despoottien kohdalla, olemme pisteessä, jossa Putin miettii historiankirjoja ja sitä, miten Venäjän tsaarit pääsevät loistamaan historian lehdillä. No, he voittavat sotia ja anastavat alueita, Neumann toteaa.

Hän pitää vaikeana ennustaa, mitä on odotettavissa Putinin jälkeen, sillä Venäjän nykyhallinto on tehnyt perusteellista työtä kitkeäkseen maasta kaiken järjestäytyneen liberaalin ajattelun ja toiminnan.

– Tämä on tehnyt hallaa maalle, mutta hyvää Putinin hallinnolle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)