Verkkouutiset

NASAMS-järjestelmä. Norge Forsvaret

Norja vahvistaa ilmatorjuntaansa ennätyshankinnalla

Järjestelmät hankitaan kotimaasta ja ohjukset pääosin Yhdysvalloista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan hallitus on päättänyt esittää 12,5 miljardin Norjan kruunun (1,06 miljardia euron) investointia maan ilmatorjunnan vahvistamiseen. Se olisi Norjan suurin yksittäinen investointi ilmatorjuntaan kolmeen vuosikymmeneen. Pääministeri Jonas Gahr Støren mukaan investoinnilla vahvistettaisiin kansallista valmiutta ja korvattaisiin Ukrainaan lahjoitettua ilmatorjuntaa niin nopeasti kuin mahdollista. Hallituksen esitys edellyttää suurkäräjien hyväksyntää.

Hallituksen suunnitelmana on hankkia Kongsberg Defence & Aerospacen valmistamia uusia NASAMS-järjestelmiä, yhteensä kahdeksan laukaisuyksikköä ja neljä laukaisunhallintakeskusta. Suunnitelmiin sisältyy myös kolmen eri tyyppisen (kantamaltaan eri pituisen) ohjuksen hankinnat NASAMS:iin sekä torjuntaohjusten hankintoja myös ilmatorjuntavaunuihin.

NASAMS:iin tilattavat ohjukset ovat tyyppiä AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM ja AMRAAM-ER. Nykyisin käytössä olevat ohjukset ovat tyyppiä AIM-120B. Uudet ohjukset tilataan
suoraan RTX:ltä Yhdysvalloista. Norjalaiset Nammo ja Kongsberg toimivat ohjusten osavalmistajina. NASAMS:in ohjusten osuus hankinnasta on 9,4 miljardia Norjan kruunua (800 miljoonaa euroa) ja NASAMS-järjestelmien 2,3 miljardia (200 miljoonaa euroa).

Tiedotteessa todetaan sodan Ukrainassa osoittaneen, että ilmatorjunta on keskeisessä asemassa. Puolustusministeri Bjørn Arild Gramin mukaan Norja ottaa askeleen kohti ilmatorjunnan seuraavaa sukupolvea. Hän toteaa, että Euroopan turvallisuus on käännekohdassa, minkä vuoksi Norjan on kiireesti saada uudenaikainen ilmatorjunta paikalleen. Hankinta aiotaankin toteuttaa ennätysajassa. Uusien hankintojen rahoitus jakaantuu usealle vuodelle. Kokonaissummasta 5,1 miljardia Norjan kruunua (430 miljoonaa euroa) tulee Nansen-ohjelmasta Ukrainalle lähetettyjen lahjoitusten korvaamiseksi ja 7,4 miljardia (630 miljoonaa euroa) normaaleista budjettivaroista.

Ilmatorjuntavaunujen uudelleen aseistaminen suoraan Kongsbergilta hankittavilla AIM-9X-ohjuksilla toteutuu jo vuosina 2024–2025, kun taas NASAMS:it toimitetaan todennäköisesti vuonna 2026 ja niiden uusia ohjuksia alkaa saapua ehkä vuonna 2028.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)