Verkkouutiset

Norja kutsui USA:n sotilaita – Venäjä raivostui ja uhkaa seurauksilla

Venäjän suurlähetystön mukaan Norjan toiminta voi johtaa asevarustelukierteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on varoittanut Norjaa ”seurauksista” sen jälkeen, jos sen alueelle sijoitetaan lisää Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja.

Norjan hallitus ilmoitti aiemmin tällä viikolla pyytäneensä Yhdysvaltoja vahvistamaan Norjaan sijoitettua 330 sotilaan osastoa. Hallitus toivoo, että vuodesta 2019 lähtien sotilaita olisi noin 700.

Venäjän suurlähetystön mukaan suunnitelma voi uhata koko Pohjois-Euroopan vakautta.

– Olemme useaan otteeseen kommentoineet ulkomaisten sotilasjoukkojen läsnäoloa Norjassa. Tilanne ei ole muuttunut: olipa sitten kyse Vaernesista Keski-Norjassa, Ryggestä maan eteläosassa tai Setermoenista Pohjois-Norjassa, tämänkaltaiset toimet herättävät meissä vakavaa huolta, lähetystö kirjoittaa Facebook-sivullaan.

– Toimenpide saa Norjan vaikuttamaan arvaamattomalta, voi lisätä jännitteitä ja johtaa asevarustelukierteeseen. Tämä voi epävakauttaa koko Pohjois-Euroopan tilanteen. Näkemyksemme mukaan joukot ovat selvästi vihamielisiä, eikä asiaa tulla hyväksymään ilman vastatoimenpiteitä.

Suurlähetystö valittaa myös Norjan puolustusbudjetista. Se huomauttaa, että Norja käyttää asevoimiinsa väkilukuun suhteutettuna toiseksi eniten Nato-maista.

– Nato-maihin verrattuna Venäjä käyttää 18 kertaa vähemmän rahaa asevoimiinsa. Puolustusbudjettia on leikattu vuoden 2017 jälkeen.

Suurlähetystön mukaan Euroopan turvallisuuden tulisi rakentua ”aitojen kansallisten intressien kunnioittamiselle, molemminpuoliselle arvostukselle ja yhteistyölle”.

Amerikkalaisjoukkojen oli määrä poistua tämän vuoden loppuun mennessä. Sotilaat saapuivat Norjaan tammikuussa 2017 harjoittelemaan talviolosuhteissa toimimista.

Venäjä varoitti jo tuolloin, että joukot lisäävät jännitteitä ja heikentävät Venäjän ja Norjan välisiä suhteita.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Soereiden mukaan amerikkalaisjoukkojen määrän lisäämisellä on laaja tuki Norjan parlamentissa. Sotilaita on määrä sijoittaa maahan viiden vuoden rotaatioissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)