Verkkouutiset

Ukrainan lennokki pudottaa pommin Venäjän asemiin. / AZOV SSO

Nopea muutos taistelukentällä: Tämän vuoksi lennokkeja käytetään

Kuluttajatason laitteet ovat osoittautuneet tehokkaaksi muun muassa tykistön ohjaamisessa.

Kuluttajatason lennokkeja on käytetty meneillään olevassa Ukrainan sodassa enemmän kuin missään edeltävässä konfliktissa.

Modernien lennokkien ensimmäisiä myyntihittejä oli ranskalaisen Parrot-yhtiön 400 gramma painava AR.Drone, joka tuli myyntiin vuonna 2010. Kameralla varustettua laitetta oli helppo pitää paikallaan ilmassa automaattiohjauksen avulla.

Economist-lehden mukaan varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 2013, jolloin kiinalainen startup-yhtiö DJI alkoi myydä Phantom-lennokkiaan. Aiempaa tarkemmalla GoPro-videokameralla varustetun lennokin kantama oli noin kilometri. DJI:n laitteet ovat osoittautuneet hyödylliseksi rintamakäytössä.

Myös ISIS käytti lennokkeja Irakin ja Syyrian taisteluissa tiedusteluun ja pienten pommien pudottamiseen, mutta toiminnan määrä jäi hyvin rajoitetuksi.

Helmikuussa alkaneessa sodassa kuluttajalennokkeja on käytetty pääasiassa tykistötulen ohjaamiseen. Niiden avulla kohteita voidaan havaita helposti, vaikka ne olisivat kukkulan takana tai esimerkiksi rakennusten välissä piilossa.

Ukrainalaisten kokemuksen perusteella puolustusasema voidaan tuhota yhdeksällä tykistöammuksella, jos tulta voidaan ohjata lennokin havainnoilla. Sama olisi vaatinut aiemmin 60–90 ammusta.

Kuluttajalaitteiden turvallisuusongelmat ovat myös herättäneet huolta. Ukrainan varapääministerin mukaan kiinalaisyhtiö on auttanut venäläisjoukkoja käyttämään Aeroscope-laitetta, jonka avulla Phantom-lennokkeja ja niiden käyttäjiä voiaan jäljittää jopa 50 kilometrin päästä. DJI on kiistänyt väitteet.

Yhtiö ei virallisesti salli laitteidensa käyttöä sotatilanteissa ja on estänyt niiden myynnin Venäjällä ja Ukrainassa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS