Verkkouutiset

Venäjän Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmän miehistöä. / mil.ru

Nolo havainto: Venäjän ilmatorjunta tulittaa omia koneita

Tekniset ongelmat ovat vain yksi syy alasampumisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miehitetylle Krimin niemimaalle sijoitettu Venäjän ilmatorjunta ampuu alas yhä enemmän omia lentokoneita ja helikoptereita. Taustalla ovat väitetyt ongelmat järjestelmässä, joka tunnistaa omat maalit vihollisista.

Atesh-partisaaniryhmän mukaan jatkuvien ohjus- ja droonihyökkäysten uhan alla venäläiset ilmatorjunnan komentajat ovat olleet pakotettuja siirtymään maalinosoituksessa manuaalimoodiin. Miehistöjä on suoranaisesti käsketty ampumaan uhat alas, vaikka niiden epäiltäisiin olevan omia. Siksi venäläiset osuvat yhä useammin omiin ilmamaaleihinsa.

Partisaanien mukaan Krimillä toimiva 31. ilmatorjuntadivisioonan 12. ilmatorjuntarykmentti pudotti parin viikon sisään kaksi omaa ilma-alusta. Maaliskuun 28. päivänä yksikön Inkermaninlahdelle lähelle Sevastopolia sijoitettu Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmä pudotti Suhoi Su-27 -hävittäjän ja 10. huhtikuuta Länsi-Krimin Sakan lentotukikohdan alueelle sijoitettu Pantsir ampui alas Mi-24/35-rynnäkköhelikopterin.

Alasampumisista vastuussa olevien yksiköiden henkilöstö on kuitenkin saanut jatkaa toimintaansa rangaistuksitta.

Su-27:n pudottamisen jälkeen Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhaev ilmoitti syyksi teknisen vian. Britannian tiedustelun mukaan Ukrainan lukuisten onnistuneiden hyökkäysten jälkeen Venäjän ilmatorjunta Krimillä on ollut korkeassa hälytystilassa.

On siis mahdollista, että kyse ei ole teknisestä ongelmasta vaan ilmatorjunnan henkilöstön kasvavista paineista ja jännityksestä, mutta toisaalta myös tilannetietoisuuden ja aselajien välisen koordinaation puutteesta.

Helmikuussa Ukrainan asevoimat saavutti uuden ennätyksen Venäjän ilma-alusten pudottamisessa ammuttuaan alas 13 lentokonetta ja helikopteria.

Huhtikuun 5. päivänä vastaisena yönä Ukrainan tiedustelu ja asevoimat iskivät kolmelle Venäjän sotilaskentälle tuhoten ainakin Morozovskin tukikohdassa kuusi lentokonetta ja vaurioittaen kahdeksaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)