Verkkouutiset

Mark Rutte. / AFP / LEHTIKUVA / NICK GAMMON

Naton tulevaa pääsihteeriä sanotaan Trump-kuiskaajaksi

Mark Rutten nousu puolustusliiton johtoon on tutkijan mielestä rohkaiseva uutinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alankomaiden pääministerin Mark Rutten valinta Naton seuraavaksi pääsihteeriksi näyttää lähes varmalta viimeisen kilpakumppaninsa, Romanian presidentin Klaus Johannisin luovuttua aiemmin tällä viikolla omasta ehdokkuudestaan.

Nimitystä on odotettu amerikkalaistutkija Rachel Rizzon mukaan pitkään, sillä nykyisen pääsihteerin Jens Stoltenbergin vuonna 2014 alkanutta toimikautta on jatkettu Naton jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä jo neljästi.

Maansa pääministerinä vuodesta 2010 toiminut 57-vuotias Rutte tuo hänen mukaansa pääsihteerin tehtävään runsaasti käytännönläheistä hallintokokemusta.

Trump-kuiskaajaksi kutsutun Rutten nousu Nato-johtoon tapahtuu kriittisellä hetkellä, sillä hän ottaa tehtävän vastaan vain alle kuukautta ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, Rizzo sanoo Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

– Jos Natoa ja sen eurooppalaisia ”vapaamatkustajia” tunnetusti kritisoinut Donald Trump valitaan toistamiseen Yhdysvaltain presidentiksi, liittolaiset ovat varmoja siitä, että Rutte on puolustusliiton ”Trump-suojauksen” avain, Rizzo toteaa.

– Häntä pidetään viileänä, rauhallisena ja ryhdikkäänä. Hän osaa käsitellä isoja egoja, hän on työskennellyt Trumpin kanssa aiemminkin – toisinaan jopa ylistänyt tätä – ja hän ymmärtää, että eurooppalaisten liittolaisten on kannettava nykyistä suurempi osuus Euroopan turvallisuuden taakasta, Rizzo jatkaa.

Tutkija muistuttaa Rutten myös osoittaneen vahvaa tukea Ukrainalle muun muassa ilmoittamalla, että Alankomaat luovuttaa osan F-16-hävittäjistään puolustustaistelua käyvän maan tueksi.

– Hänen edeltäjänsä Stoltenberg tunnetaan diplomatian mestarina, joka on johtanut 32 jäsenmaan liittokuntaa niin, että se puhuu yhdellä äänellä. Tämä on ratkaisevan tärkeää, kun otetaan huomioon geopolitiikan monimutkaisuus niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella.

– Meillä on täysi syy olettaa, että myös Rutte on siinä taitava – onhan hän onnistunut johtamaan maataan pääministerinä viimeiset neljätoista vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)