Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. AFP / LEHTIKUVA / GABRIEL BOUYS

Nato tuomitsee niin sanotut ”kansanäänestykset”

Puolustusliiton mukaan voimalla uhkaamalla tai voiman käyttöön perustuvaa aluehankintaa ei voida tunnustaa lailliseksi.

– Liittolaiset eivät tunnusta eivätkä tule koskaan tunnustamaan Venäjän laitonta Krimin liittämistä itseensä. Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden näennäisillä kansanäänestyksillä ei ole legitimiteettiä ja ne rikkovat räikeästi YK:n peruskirjaa.

Nato-maat eivät tunnusta julkilausuman mukaan näiden alueiden laitonta liittämistä Venäjään.

– Kehotamme kaikkia valtioita torjumaan Venäjän räikeät aluevalloitusyritykset.

Nämä Venäjän päätökset, mukaan lukien osittainen sotilaallinen mobilisaatio, lisäävät edelleen Venäjän laitonta sotaa Ukrainaa vastaan. Nato ilmoittaa yös vastustavansa Venäjän vastuutonta ydinvoimaretoriikkaa.

– Venäjä kantaa täyden vastuun sodasta, sen valtavasta kärsimyksestä, jota sen aggressio aiheuttaa Ukrainan kansalle sekä sodan kustannuksista. Konfliktin lopettaminen on Venäjän käsissä. Venäjän on välittömästi lopetettava tämä sota ja vetäydyttävä Ukrainasta.

Nato myös vahvistaa horjumattoman tukensa Ukrainan itsenäisyydelle, suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä sekä Ukrainan oikeudelle itsepuolustukseen.

Nato on puolustusliitto ja pyrkii jatkossakin rauhan, turvallisuuden ja vakauden saavuttamiseen koko euroatlanttisella alueella.

– Olemme yhtenäisiä puolustaaksemme ja suojellaksemme liittoutuneiden alueen jokaista senttimetriä, julkilausuma päättyy.
äsissä

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS