Verkkouutiset

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Nato/Flickr.

Nato-neuvottelija: Tämä on Suomen ja Ruotsin ero

Ruotsi on diplomaatin mukaan ryhtymässä tiukempiin toimiin terrorismia vastaan.

Neuvottelut Turkin Nato-jäsenyyden ratifioinnista ovat toistaiseksi tauolla, vahvistaa Ruotsin Nato-neuvottelija Oscar Stenström Sveriges Radion haastattelussa. Turkki on perustellut neuvottelujen keskeyttämistä Tukholmassa aikaisemmin tammikuussa järjestetyllä mielenilmauksella, jossa Turkin suurlähetystön edustalla poltettiin Koraani.

Stenströmin mukaan neuvottelut ja tapaamiset kiristyneessä tilanteessa eivät ole Turkin ja Ruotsin mielestä järkeviä. Stenström ei osaa sanoa, kuinka pitkä tauosta tulee.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billströmin mukaan maa aikoo jatkaa Turkin kanssa allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan noudattamista. Stenström on ulkoministerin kanssa samoilla linjoilla, ja toteaa Ruotsin jo nyt toteuttaneen keskeisiä osia asiakirjasta.

Turkki on arvostellut Suomea ja Ruotsia liian lepsusta suhtautumisesta terrorismiin. Kritiikin on arvioitu kohdistuvan etenkin Ruotsiin, ja maa tulee Stenströmin mukaan tiukentamaan terrorismilainsäädäntöään. Ruotsi aikoo myös ryhtyä entistä kovempiin toimiin Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta vastaan, neuvottelija kertoo.

Muun muassa EU luokittelee PKK:n terroristijärjestöksi.

Ruotsin suhde PKK:hen on toisenlainen kuin Suomella, Stenström toteaa. Tämä on ero Natoon yhdessä pyrkivien maiden välillä.

– Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa PKK:ta rahoitetaan enemmän, Stenström kertoo.

PKK:n tukijoilla Ruotsissa on usein yhteyksiä myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen, hän kertoo. Turkin ja Ruotsin välinen turvallisuusyhteistyö merkitsisi uusia hyötyjä myös Ruotsille, hän arvioi Tukholman viimeaikaisiin väkivaltaisuuksiin viitaten.

– Meidän on ryhdyttävä selkeämpiin toimiin PKK:ta vastaan. PKK ei ole ollut uhka Ruotsille pitkään aikaan. Nyt pyrimme puolustusliittoon, jossa PKK uhkaa Turkkia, Stenström sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS