Verkkouutiset

Ukrainan sotilaat tulittavat Venäjän asemia ilmatorjuntakanuunalla Bahmutin lähellä. / LEHTIKUVA / AFP / ARIS MESSINIS

Näin Venäjä muuttaa taktiikkaansa – ”salamasodasta kohti tulijyrää”

Hyökkääjä kärsii kalustomenetyksistä, ammuspulasta ja joukkojen heikosta koulutustasosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset asiantuntijat kommentoivat Twitterissä Venäjän muuttuneita taktiikoita Ukrainan laajamittaisen sodan aikana.

Panssarisodankäynnin asiantuntija, majuri Mika Mäenpää korostaa, että Venäjä on kyennyt muuttamaan taktiikkaansa lennosta.

– Ehkä pakon edessä, mutta kyennyt kuitenkin siirtymään salamasodasta toisenlaiseen operointiin. Eli kohti peri NL:sta (neuvostoliittolaista) tulijyrädoktriinia.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri toteaa, että taktiikka on muuttunut, mutta ei välttämättä parempaan suuntaan.

– Kalustomenetykset, ammuspula ja joukkojen ja johtajien heikko koulutustaso ajavat nykysodankäynnistä toisen maailmansodan taktiikoiden kautta kohti ensimmäistä maailmansotaa.

Ukrainalainen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan erikoistunut analyytikko Volodymyr Datsenko on analysoinut Twitterissä Venäjän käyttämiä taktiikoita hyökkäyksen alun jälkeen:

Ensimmäinen vaihe – salamasota

Venäjän asevoimat suunnitteli hyökkäyksensä alun perin laajamittaiseksi ja nopeaksi maalta, mereltä ja ilmasta toteuttavaksi operaatioksi. Ensin oli tarkoitus tukahduttaa Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmä ohjushyökkäyksillä ja vaikeuttaa puolustuksen organisointia.

Seuraavaksi hyökkääjä pyrki valtaamaan Kiovan, Harkovan ja Odessan kaltaisten tärkeimpien kaupunkien hallintorakennukset. Kiovan valtaamista varten laskuvarjojoukkoja lennätettiin helikoptereilla Kiovan pohjoispuolella sijaitsevalle Hostomelin lentokentälle.

Kolmantena vaiheena panssaroiduista ajoneuvoista koostuneiden suurten saattueiden piti eristää tärkeimmät kaupungit, katkaista Ukrainan asevoimien huoltolinjat ja tyrehdyttää vastarinta. Saattueiden piti lisäksi tukea kevyemmin varustettuja maahanlaskujoukkoja Hostomelissa.

Neljänneksi hyökkääjä halusi saartaa Itä-Ukrainaan sijoitetut puolustajan vahvimmat joukko-osastot, joita Donbasin alueen Venäjä-mielisten separatistien piti sitoa taisteluihin hyökkäyksillään.

Datsenkon mukaan ensimmäisen vaiheen salamasota epäonnistui Ukrainan pohjoisosissa. Sen sijaan Etelä-Ukrainassa taktiikka toimi paremmin.

Toinen vaihe – panssarivaunujen läpimurto

Venäläiset muuttivat taktiikkaansa huhti-toukokuussa. Hyökkääjä ryhmittyi uudelleen ja siirtyi perinteiseen Neuvostoliiton aikaiseen sodankäyntiin. Massiivisen tykkitulen jälkeen pataljoonan taisteluosastot suorittivat keskitettyjä hyökkäyksiä ja pyrkivät murtautumaan ukrainalaisten puolustuslinjojen läpi yrittäen saada jalansijaa jatkohyökkäyksille.

Lennokkien ja satelliittien aikakaudella suuret saattueet on kuitenkin helppo havaita, ja ne ovat helppo kohde tykistölle. Datsenko toteaa venäläisten kärsineen kovia tappioita ja luopuneen pian tästä toisen maailmansodan aikaisesta taktiikasta.

Kolmas vaihe – heikkouksien kartoittaminen

Kesäkuusta eteenpäin venäläiset alkoivat tehdä hyökkäyksiä pienissä ryhmissä panssarivaunujen ja panssaroitujen ajoneuvojen tukemina. Näissä hyökkäyksissä käytettiin myös runsaasti merijalkaväen ja maahanlaskujoukkojen yksiköitä. Tarkoituksena ei ollut murtautua linjojen läpi, vaan etsiä heikkoja kohtia ukrainalaisten puolustuksessa.

Tämä taktiikka toimi Datsenkon mukaan joillain Itä-Ukrainan rintamalohkoilla, mutta se johti myös katastrofaalisiin tappioihin toisaalla, kun rynnäköt epäonnistuivat. Syksyyn mennessä Venäjän vakinaisten joukkojen miehistö- ja kalustotappiot kasvoivat niin suuriksi, että merijalkaväen ja maahanlaskujoukkojen hyökkäyksiä ei enää voitu jatkaa.

Neljäs vaihe – jalkaväkihyökkäykset

Talvella Venäjä siirtyi ensimmäisen maailmansodan aikaisiin taktiikoihin ja alkoi käyttää hyökkäyksissään paljon jalkaväkeä ja tykistöä.

Tarkoituksena on työntää ukrainalaiset pois asemistaan ja vallata heidän juoksuhautansa. Tämän jälkeen rynnäköintiä jatketaan seuraaviin asemiin. Datsenko toteaa tappioiden olevan valtavia.

Venäläiset käyttävät näissä hyökkäyksissä paljon palkkasotilasryhmä Wagnerin taistelijoita ja huonosti varustettuja mobilisoituja sotilaita, joiden tehtävänä on pitää vallatut asemat ja torjua ukrainalaisten vastahyökkäykset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)