Verkkouutiset

Kaikkiaan Verohallinto määräsi autoveroa maksuun viime vuonna 493 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Näin autoja verotettiin viime vuonna

Uusissa dieselhenkilöautoissa oli suurin keskimääräinen autovero.

Autoveroa määrättiin maksuun viime vuonna 134 000 ajoneuvosta. Valtaosa autoverosta määrättiin uusista henkilöautoista.

Autovero maksetaan kertaluonteisesti ajoneuvosta, jota ei ole Suomessa aiemmin rekisteröity tai otettu käyttöön. Ajoneuvoveroa maksetaan puolestaan liikennekäytössä olevista ajoneuvoista vuosittain. Ajoneuvoveron keräämisestä vastaa Traficom, eikä sen määrä näy Verohallinnon nyt julkaisemissa tilastoissa.

– Autovero on suhdanneherkkä vero. Sen tuotto riippuu erityisesti uusien autojen keskimääräisistä hiilidioksidipäästöistä sekä verotettavien ajoneuvojen määrästä. Viime vuonna määrättyjen autoverojen määrää pienensivät myös ruuhkat autoveroilmoitusten käsittelyssä, autoverotilastoista vastaava ylitarkastaja Jenna Lempiäinen kertoo.

Hänen mukaansa käsittelyruuhkat alensivat määrättyjä autoveroja noin sadalla miljoonalla eurolla, mikä tulee näkymään vuoden 2022 tilastoissa.

Toinen autoveron määrää tilapäisesti viime vuonna laskenut syy oli, että tietojärjestelmämuutosten seurauksena Verohallinto ei muodostanut autoveropäätöksiä lainkaan vuoden 2021 tammikuussa.

Kaikkiaan Verohallinto määräsi autoveroa maksuun viime vuonna 493 miljoonaa euroa. Eniten verotettiin bensiiniautoja tai ajon aikana latautuvia bensiinihybrideitä. Niistä autoveroa kerättiin yhteensä 214 miljoonaa euroa.

Toisena olivat dieselkäyttöiset autot ja ajon aikana latautuvat dieselhybridit, joista autoveroa kerättiin 70 miljoonaa euroa.

Lataushybrideistä autoveroa kerättiin 38 miljoonaa euroa.

Käytetyistä henkilöautoista puolestaan eniten verotettiin (41 %) dieselkäyttöisiä autoja, kun mukaan luetaan myös ajon aikana latautuvat dieselhybridit.

– Käytettyjen henkilöautojen joukossa dieselkäyttöisten autojen osuus oli siis merkittävästi suurempi kuin uusien henkilöautojen joukossa, Lempiäinen sanoo.

Käytetyistä dieselkäyttöisistä henkilöautoista määrättiin autoveroa vuonna 2021 yhteensä 46 miljoonaa euroa eli 53 prosenttia käytettyjen henkilöautojen autoverosta.
Uusissa dieselhenkilöautoissa suurin keskimääräinen autovero

Mitä enemmän ajoneuvo tuottaa hiilidioksipäästöjä, sitä korkeampi autovero uudelle ajoneuvolle määrätään.

– Jos tulevaisuudessa uusien vähäpäästöisten autojen määrä lisääntyy, se pienentää autoverosta kertyvien eurojen määrää, Lempiäinen sanoo.

Henkilöautoista viime vuonna eniten autoveroa määrättiin uusista diesel- tai ajon aikana latautuvista dieselhybridi-henkilöautoista, keskimääräinen autovero oli 7058 euroa. Matalin autovero henkilöautoista on sähköautoilla.

Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon myyntihintaan Suomen markkinoilla. Veroprosentti määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla auton valmistajan ilmoittaman hiilidioksidipäästön mukaan ja moottoripyörillä iskutilavuuden mukaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS