Verkkouutiset

Näin Antti Rinne selitti uusia tietoja Postista – lue sanasta sanaan

Pääministeri Antti Rinne vetoaa siihen, että hänen näkemissään asiakirjoissa puhutaan vain päivämäärästä 1.11.

Pääministeri Antti Rinnettä (sd.) vastassa oli lauma toimittajia pääministerin saapuessa tänään tiistaina eduskuntaan täysistuntoon. Verkkouutiset julkaisee Rinteelle esitetyt kysymykset ja vastaukset sanasta sanaan.

Antti Rinne, milloin saitte tietää 700 pakettilajittelijan siirrosta halvemman työehtosopimuksen alle?

– Taisi olla 3.9. kello 11.15. Jotain niillä paikkeilla, Antti Rinne vastasi.

Uusien tietojen mukaan omistajaohjausministeri Sirpa Paatero olisi kuullut jo kesäkuussa asiasta, ja myöskin te.

– Siis tiesinhän minä sen, että Postilla on ollut tällaisia suunnitelmia pitkin matkaa jo keväästä lähtien. Nyt on kysymys siitä, miten näitä päätöksiä on lähdetty tekemään.

Miten on mahdollista, koska Posti tiedotti jo 29.8. pakettilajittelijoiden siirtymisestä Teollisuusliittoon ja liikkeenluovutuksesta?

– Itse asiassa, kun tähän liittyviä asiakirjoja katsoo, niin 1.11. on ilmoitettu liikkeenluovutus tehtäväksi.

Mutta tiedote on 29.8. ja Paateron info oli 3.9.

– Tiedotteissa ja asiakirjoissa, jotka tähän asiaan liittyy, kaikista löytyy päivämäärä 1.11.2019, ei mitään muuta päivämäärää.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola on ollut Paateron kanssa juttusilla 21.8. silloin on puhuttu koko porukan siirtymisestä. Miten on mahdollista, että koko porukkaa ei siirretty, mutta 700 siirrettiin?

– Olen nähnyt koko tuon aineiston, jota silloin on esitelty ilmeisesti 21.8. Minä en ollut paikan päällä, mutta tuon aineiston mukaan on kerrottu, että 1.11.2019 siirrettäisiin joko tämä isompi porukka tai sitten paketinlajittelijat. Missään tapauksessa tuossa yhteydessä, yhteenvedossa aineistosta, jonka Posti on esittänyt omistajaohjaukselle, ei löydy sellaista päivämäärää liikkeenluovutuksen osalta kuin 1.11. vain.

Onko Postin johto toiminut väärin liikkeenluovutusta tehdessään?

– En osaa sanoa, kun en tunne tätä tilannetta sen kummemmin kuin asiakirjojen pohjalta ja mitä ministeri Paatero on kertonut.

Eikö olisi ollut hyvä keskeyttää silloin, kun ensimmäisen kerran kuuli suunnitelmista?

– Nehän on keskeytetty nämä suunnitelmat.

Kesäkuussa?

– Näitä suunnitelmiahan on ollut Postilla vaikka kuinka pitkään tämän asian ympärillä. Mitään konkreettista päätöstä Postilla ei ole ollut näiden asioiden ympärillä ennen kuin ilmeisesti Yhdysvaltoihin suuntautuneen (Postin) hallituksen matkan aikana tehty päätös 10.-18.8. Siellä matkalla on ilmeisesti tehty päätöksiä liittyen henkilöstöpolitiikkaan.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo viime viikolla, että liikkeenluovutus olisi tapahtunut 1.9.

– Niin, en osaa sanoa. Noissa asiakirjoissa, jotka on esitelty ministeri Paaterolle tuossa yhteydessä, joita minä en siis ole silloin nähnyt, vaan nyt olen nähnyt, 1.11. löytyy niistä vain ja ainoastaan liikkeenluovutuspäivänä.

Minkä takia Paatero piti tiedotustilaisuuden, missä hän kertoi jäädyttävänsä nämä suunnitelmat, vaikka liikkeen luovutus oli tehty jo muutama päivä aikaisemmin?

– Siis sehän liittyi työtaisteluihin ja hän ilmoitti, että – siis hänellä oli sellainen käsitys – että 1.11. tapahtuu, niin kuin hänelle oli esitetty, tämä liikkeenluovutus ja tässä yhteydessä hänen tavoitteensa oli rauhoittaa tilanne, joka on johtanut lakkoiluun, että tällaista siirtoa ei tule olemaan, hän jäädyttää tilanteen.

Miten tämä tilanne voi olla näin sekava, että omistajaohjaus ei tunne näitä asioita?

– Minusta tuo on vähän väärin asetettu kysymys, että kysymys on siitä, mitä omistajaohjausministerille on esitetty Postin toimesta tässä. Niin kuin sanoin, olen nähnyt nuo asiakirjat. On olemassa Postin tiedote 28.8., jossa puhutaan vain ja ainoastaan päivämäärästä 1.11. Siellä on omistajaohjauksen ministerille ja virkamiehille tehty muistio, jossa on kysymyksiä ja vastauksia, vain ja ainoastaan löytyy 1.11. Olen nähnyt myös sen aineiston, jota on esitetty 21.8. ministeri Paaterolle ja tuossa aineistossa hyvin yksiselitteisesti yhteenvedossa todetaan, että 1.11.2019 tapahtuu liikkeenluovutus ja työehtosopimuksen vaihtuminen. Mitään muita päivämääriä tästä yhteenvedosta ei löydy.

Onko omistajaohjaus ollut mukana näissä nyt käytävissä neuvotteluissa, esimerkiksi tänään jollain lailla osallistunut?

– En ole itse kerinnyt tänään seurata näitä neuvotteluita.

Postin hallituksessa on kuitenkin omistajaohjauksesta virkamies aina mukana. Eikö täältä kulje tieto Paaterolle?

– En osaa nyt sanoa. Niin kun sanoin, olen tänään nähnyt nämä kolme aineistoa: Postin tiedotteen elokuun lopulta, kun tiedotettiin työehtosopimuksen muutoksesta, josta löytyy vain päivämäärä 1.11. tuosta tiedotteesta, sitten kun olen nähnyt myös tämän taustapaperin, joka on laadittu omistajaohjausyksikköä ja omistajaohjausministeriä varten, sieltä löytyy vain ja ainoastaan 1.11. päivämäärä. Sitten löytyy kolmas asiakirjanippu, joka on esitelty 21.8. ministeri Paaterolle. Tuossa löytyy hyvin yksiselitteisesti yhteenvedossa maininta, jossa todetaan, että 1.11.2019 tapahtuu liikkeenluovutus ja työehtosopimuksen vaihtuminen. Mitään muita asiakirja-aineistoja minulla ei ole tiedossa, käytössä, joka viittaisi millään tavalla mihinkään muuhun kuin 1.11.

Nauttiiko ministeri Paatero vielä teidän luottamista?

– Kyllä!

Entä Postin hallitus?

– (Ei vastausta.)

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) saapui eduskuntaan pian Rinteen jälkeen.

Milloin saitte tietää 700 pakettilajittelijan siirrosta halvemman tessin alle?

– Minulla on kollega kuollut, ja meillä on juuri hiljainen hetki. Voitteko antaa minun mennä sinne nyt? Kiitos, Sirpa Paatero sanoi.

Tuletko sen jälkeen valtiosaliin?

– En tiedä, pystynkö nyt sanomaan mitään.

Eduskunnassa vietettiin istunnon aluksi hiljainen hetki viime perjantaina menehtyneen kansanedustaja Antti Rantakankaan (kesk.) muistoksi.

Lue myös:

Tällä tiedotteella Posti kertoi liikkeen luovutuksesta 29.8.2019

Uusimmat
MAINOS