Verkkouutiset

Tuhoutuneen venäläistankin osia Ukrainan Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP Sergey Bobok

”Näemme luultavasti Venäjän täydellisen romahduksen”

Professori Nicolas Tenzerin mukaan samassa rytäkässä kaatuu myös Valko-Venäjän presidentti.

Venäjän tappio Ukrainassa voi ranskalaisprofessori Nicolas Tenzerin mukaan johtaa vakaviin seurauksiin eri puolilla maailmaa.

– Näemme luultavasti Venäjän täydellisen romahduksen, joka on varmasti huono uutinen venäläisille sekä myös Euroopalle, hän sanoo Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa.

Tämä voisi professorin mukaan luoda tyhjiön varsinkin Pohjois-Kaukasiaan ja Keski-Aasiaan. Se lisäisi epävakautta myös Euroopassa.

– Tämä olisi vaarallista ja voisi aiheuttaa terroriuhkaa Euroopan valtioille, hän sanoo.

Lännen on Tenzerin mukaan kuitenkin tehtävä kaikkensa, jotta Ukraina voittaa sotaa.

– Meidän on vältettävä uutta jäätynyttä konfliktia Ukrainassa, hän sanoo.

Se tarkoittaisi Tenzerin mukaan sitä, että Venäjä jatkaisi ukrainalaisten tappamista ja kiduttamista. Jäätynyt konflikti merkitsisi vakavia vaikeuksia myös Ukrainan taloudelle ja vaikeuttaisi maan tietä Euroopan unionin jäseneksi.

– Jos suhtaudumme vakavasti alueelliseen koskemattomuuteen, meidän on oletettava, että Venäjän joukot karkotetaan Donbassista ja Krimiltä, hän painottaa.

Vladimir Putin tietää erittäin hyvin, ettei hän voi voittaa sotaa valloittamatta koko Donbassia, mutta Ukrainan osittainenkin halvaantuminen tai epävakauden aiheuttaminen Euroopaan olisi jossain määrin (hänelle) voitto.

Professorin mukaan Venäjän selkeästi tappiosta voisi koitua myös myönteinen ”aalto” koko maailmaan.

– Tämä on meille erittäin tärkeää, koska Venäjän arvovalta on heikkenemässä. Venäjän vetovoima katoaa. Euroopan unionille ja Yhdysvalloille tämä olisi loistava tilaisuus tehdä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä Serbian kanssa. Sillä olisi varmasti hyvä vaikutus myös Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Valko-Venäjällä tämä tarkoittaisi sitä, ettei Aljaksandr Lukašenka kestäisi kauaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS