Verkkouutiset

Venäjän Z-sotasymboli mellakkapoliisin kypärässä Pietarissa. (Photo by AFP), AFP / LEHTIKUVA

Muutos Moskovan ydinasepuheessa – Tätä Vladimir Putin tavoittelee

Asiantuntijat varoittavat Vladimir Putinin ydinaseuhittelun tuhoisista seurauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ydinasedoktriinissa on Chatham House -ajatushautomon tutkijoiden Julia Cournoyerin ja Marion Messmerin mukaan tähän saakka johdonmukaisesti todettu Venäjän turvautuvan ydinaseisiin ensimmäisenä vain, jos uhattuna on koko valtion olemassaolo – ei vain sen alueellinen koskemattomuus.

Nyt presidentti Vladimir Putin antaa kuitenkin ymmärtää, että jos osia Ukrainasta liitetään Venäjään, kaikki pyrkimykset niiden takaisin valtaamiseksi loukkaisivat Venäjän alueellista koskemattomuutta, ja niihin voitaisiin vastata ydinasein.

– Ydinaseiden käytön vaikutukset olisivat vakavia ja edellyttäisivät voimakkaita vastatoimia. Tilanne saattaisi siksi nopeasti eskaloitua laajamittaiseksi alueelliseksi sodaksi ja mahdollisesti täydeksi ydinsodaksi, Cournoyer ja Messmer sanovat tuoreessa artikkelissaan.

Uhatessaan käyttävänsä ydinaseita Venäjä haluaa heidän mukaansa lietsoa pelkoa ja nostaa Ukrainalle annettavan tuen kynnystä lännessä. Tapa, jolla uhkauksia esitetään, on tarkoituksellisen epämääräinen, jotta ei voitaisi luotettavasti ennakoida, mihin Venäjä on todellisuudessa valmis.

– On tärkeää ymmärtää, että Putinin toistuvat ydinaseuhkaukset ovat aina kohdistuneet Natoon eivätkä Ukrainaan.

–  Viimeisimpien uhkausten tarkoituksena on horjuttaa yleistä tukea Ukrainaa vastaan lietsomalla Euroopassa pelkoa Venäjän ydinaseiden käytöstä. Ydinasekiristykseen alistuminen kuitenkin vain rohkaisisi Putinia entistä enemmän, he toteavat.

Pieniä virheitä ei ole

Venäjä ottaisi Cournoyerin ja Messmerin mukaan valtavan riskin, jos se toteuttaisi edes näytösluontoisen ydiniskun esimerkiksi Ukrainan maaseudulle, koska ydinaseiden käytön humanitaariset ja ekologiset vaikutukset ovat aina kauaskantoisia ja tuhoisia.

– Valtava räjähdys sekä välitön säteily ja kuumuus saattaisivat olla niin kaukana Venäjän joukoista, että ne eivät tuhoutuisi, mutta räjähdyksen radioaktiiviset jäänteet – laskeuma – ajautuisivat helposti venäläisjoukkojen ja Venäjän itsensä suuntaan. Sääolosuhteet saattaisivat lisäksi johtaa radioaktiivisen aineksen leviämiseen kaikkialle Eurooppaan, Aasiaan ja jopa Atlantin yli sekä eteläiselle pallonpuoliskolle, he sanovat.

– Ydinaseiden käyttö Ukrainassa veisi myös pohjan Putinin väitteeltä, jonka mukaan Venäjän hyökkäyksessä on kyse Ukrainan pelastamisesta. Silloin Venäjän hallinto voisi menettää kansan tuen – ja seurauksena saattaisi lisäksi olla Naton hyökkäys Venäjää vastaan, he toteavat.

– Ydinaseissa on se ongelma, että pieniä virheitä ei ole, vaan riskit ovat aina merkittävät. Kriisiaikoina epäselvyydet johtavat usein väärinkäsityksiin, virhearvioihin ja katastrofaalisiin harha-askeliin. Ydinaseiden tapauksessa nämä riskit vaikuttaisivat jokaiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)