Kasvislasagne valmistui kodin sähköuunissa Helsingissä 1. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Muutos kuluttajien käyttäytymisessä: Tällaisia sähkösopimuksia nyt suositaan

Pörssisähkön rajut hinnanvaihtelut saivat kuluttajat suosimaan kiinteähintaisia sopimuksia.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset kotitaloudet suosivat tällä hetkellä etenkin kiinteähintaisia sopimuksia. Asia ilmenee Verkkouutisten sähköyhtiöille tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastasivat sähköyhtiöt Fortum, Helen ja Vattenfall.

– Tällä hetkellä solmitaan eniten määräaikaisia sopimuksia, joko käyttövaikutuksella tai kokonaan kiinteähintaisena, Helenin kuluttaja-asiakkaista vastaava Hanna Palenius kertoo Verkkouutisille.

Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho korostaa, että kaikille sopimustyypeille on silti edelleen kysyntää. Hänen mukaansa kuluttajat valitsevat sopimuksensa aina omaan elämäntilanteeseensa ja sähkönkäyttöönsä parhaiten sopivan sopimuksen.

Helenillä ja Vattenfallilla on tehty huomio, että talven lähestyessä asiakkaat suosivat kiinteähintaisia sähkösopimuksia huomattavasti aiempaa enemmän.

–Kesällä oli toisin, kun tuntihinnat pörssisopimuksissa olivat matalat, Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg kertoo.

Helenin Paleniuksen mukaan kuluttajat suosivat tällä hetkellä enemmän kiinteähintaisia ja määräaikaisia sopimuksia kulutusvaikutuksella.

Fortumin Yrttiahon mukaan pörssisähkö on ollut tänä vuonna suositumpaa kuin aiempina vuosina.

– Tähän on varmasti vaikuttanut asiakkaiden parempi tietoisuus sähkömarkkinoiden tilanteesta sekä pitkään varsin alhaisena pysyneet pörssisähkön hinnat. Syksyä ja talvea kohden kiinteähintaiset sopimukset, joissa on kulutusvaikutus, ovat lisänneet koko ajan suosiotaan.

Sähköyhtiöissä on havaittu, että kuluttajat seuraavat aiempaa tarkemmin kulutustaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Kulutusvaikutus tarkoittaa, että sähkön hintaan voi jonkin verran vaikuttaa ajoittamalla kulutusta tunneille, jolloin sähkö on edullisempaa.

– Ne asiakkaamme, joilla on pörssisähkösopimus tai Fortum Duo eli yllä mainittu kulutusvaikutuksellinen kiinteän hintatason sopimus, osaavat ajoittaa kuluttamistaan nykyään edullisemmille tunneille paremmin kuin muiden sähkösopimustyyppien asiakkaat. Heillä sähkönkäytön ajankohta vaikuttaa myös hintaan. Viime vuonna energiakriisin puhjettua ja hintojen noustessa voimakkaasti kuluttajat koittivat luonnollisesti säästää sähköä. Kun hinnat lähtivät laskuun, myös keskimääräinen kulutus nousi, Yrttiaho kertoo.

Myös Vattenfallin Strandbergin mukaan kuluttajat ovat selvästi oppineet säästämään sähköä viimeisen vuoden aikana, ja kulutusta suunnataan yhä enemmän edullisimmille tunneille.

Helenillä on havaittu, että yleisellä hintatason laskulla on ollut vaikutusta kulutuskäyttäytymiseen.

– Asiakkaat käyttävät nyt enemmän sähköä kuin vuosi sitten. Suurin vaikutus on havaittavissa pörssisähköasiakkaidemme keskuudessa, Palenius kertoo.

Pörssisähkön hinnassa on nähty viime viikkojen aikana suurta vaihtelua. Sähkön pörssihinta kävi korkeimmillaan noin 96 sentissä kilowattitunnilta, kun halvimmillaan sen on ollut reilusti miinushintaista.

Poikkeukselliset hintavaihtelut ovat näkyneet myös sähköyhtiöillä tehtyjen pörssisähkösopimusten määrissä.

– Voidaan havaita, että päivinä tai ajankohtina kun pörssisähkön hinnat ovat kohollaan tai mediassa varoitellaan niistä, tehdään sekä enemmän määräaikaisia sopimuksia, että tuotevaihtoja. Eli, asiakkaat vaihtavat silloin mielellään pörssisopimuksista määräaikaisiin sopimuksiin, Strandberg kertoo.

Helenin Paleniuksen mukaan muuttunut markkinatilanne on näkynyt sähköyhtiön osalta määräaikaisten sähkösopimusten suosion kasvuna.

LUE MYÖS:
Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot