Verkkouutiset

Boris Nemtsov (1959-2015) lokakuussa 2009 Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Murhatun poliitikon tytär VU:lle: Vladimir Putin on syrjäytettävä

Useimmat venäläiset ovat Žanna Nemtsovan mielestä Kremlin propagandan pauloissa.

Venäläiset tukevat maanpaossa elävän demokratia-aktivisti Žanna Nemtsovan mukaan laajasti Vladimir Putinin aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan vailla minkäänlaista visiota yhteiskuntansa tulevaisuudesta.

Nemtsova on helmikuussa 2015 murhatun Putinin haastajan Boris Nemtsovin tytär.

– Suurin osa Venäjän kansasta on jo pitkään ollut etäällä politiikasta. Oppositiopoliitikkojen salamurhat, vangitsemiset ja kidutukset ovat monille jokseenkin yhdentekevä asia, Žanna Nemtsova sanoo Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

– Venäläiset eivät ole demokratian suhteen kovinkaan valistuneita, ja hinta, jota siitä nyt maksamme, on hyvin korkea. Faktat tai rationaaliset argumentit eivät näytä Venäjän kansan suureen enemmistöön vetoavan – nehän voi yksinkertaisesti kiistää. Jos venäläisten ajatteluun haluaa vaikuttaa, uskon, että sen täytyy tapahtua pikemminkin tunteen kautta, hän toteaa.

– Taloustieteestä tiedämme, että ihmisten tekemät valinnat eivät välttämättä ole rationaalisia. Tämä koskee myös informaatiota. Sitäkin käsitellään usein ennemmin tunteella kuin järjellä, ja juuri siksi Kremlin harjoittamalla pitkäjänteisellä propagandalla on niin suuri teho.Žanna Nemtsova joutui muuttamaan Venäjältä vuonna 2015 päädyttyään itsekin tappouhkausten kohteeksi.

Vallanvaihdos on välttämätön

Hyökkäyssodan alettua Kremlin propaganda on pyrkinyt Nemtsovan mukaan vakuuttamaan venäläiset siitä, että yksiselitteistä totuutta ei ole ja että ilman Ukrainaa vastaan suunnattua ”sotilaallista erikoisoperaatiota” Naton vihamieliset joukot olisivat jo kauan sitten edenneet Venäjälle. (juttu jatkuu twiitin jälkeen)

– Venäläiset peilaavat jokaista faktaa suhteessa tällaisiin ennakkokäsityksiin. He pitävät itseään uhreina ja kuvittelevat kaikkien lännessä vihaavan heitä. Korostan puhuvani nyt nimenomaan Venäjällä elävistä venäläisistä – en niistä, jotka ovat muuttaneet ulkomaille, hän sanoo.

Jotta Venäjän kehitys voisi kääntyä myönteiseen suuntaan, yksi asia on Nemtsovan mukaan selvä.

– On ilmeistä, että Vladimir Putin pitäisi syrjäyttää vallasta, sillä hänen johdollaan ei ole mahdollista rakentaa demokraattista valtiota. Sen jälkeen kaikki riippuu monesta tekijästä, kuten siitä, kuka ottaa ohjat käsiinsä. Toisinaan käy niin, että kun itsevaltainen hallinto murtuu, toinen itsevaltainen hallinto astuu tilalle, hän toteaa.

Menetetty mahdollisuus

Neuvostoliiton hajottua Venäjä ei Nemtsovan mielestä edennyt kohti aitoa demokratiaa, koska valta oli päädytty keskittämään presidentille.

– Tarvitaan instituutioita, jotka rajoittavat presidentin valtaa. 1990-luvulla johtajamme erehtyivät ajattelemaan, että markkinatalous oli paljon tärkeämpi kuin ihmisoikeudet ja että markkinatalouden rakentaminen johtaisi myös ihmisoikeuksien toteutumiseen. Se oli surullinen väärinkäsitys, joka johti Putinin valtaan nousuun, hän sanoo.

Nyt hänen johtamansa Boris Nemtsov -säätiö keskittyy koulutukseen, juuri sen varmistamiseksi, että venäläiset oppisivat vihdoin ymmärtämään demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen todellisen arvon.

– Kuulen usein sanottavan, että kyvyttömyys elää demokratiassa on venäläisten DNA:ssa. Minusta ongelma on pikemminkin siinä, että valistuksen aika, joka loi modernin Euroopan ja sen arvot, ohitti Venäjän. Olemmeko siis kehittyneestä maailmasta jälkeen jäänyt kansakunta? Kyllä, uskon niin, hän toteaa.

– Keisarinna Katariina Suuri kävi kirjeenvaihtoa ranskalaisfilosofi Voltairen kanssa. Voltaire kehotti Katariinaa luopumaan maaorjuudesta, mutta keisarinna ei katsonut sitä ajankohtaiseksi…

Syyllisiä on rangaistava

Kysymystä Venäjän ja Ukrainan välisen sovinnon edellytyksistä Žanna Nemtsova pitää ilmeisen vaikeana.

– En vastaa tähän kysymykseen. Se pitäisi osoittaa historioitsijoille. En ole sovittelun asiantuntija enkä halua esittää pinnallisia arvioita tästä monimutkaisesta aiheesta, hän sanoo.

Haastattelun lopulla Nemtsova kuitenkin palaa oma-aloitteisesti asiaan.

– Kun puhutaan sovinnosta ja siitä, miten se voidaan saavuttaa, on mielestäni välttämätöntä, että kaikki tähän sotaan sekaantuneet ihmiset saatetaan edesvastuuseen teoistaan. On äärimmäisen tärkeää, että oikeus toteutuu. Sama koskee sotakorvauksia kaikista niistä järkyttävistä vahingoista, joita Venäjä on Ukrainalle aiheuttanut.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)