Verkkouutiset

Ukrainan sotilaita harjoituksessa. / AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Muistio Joe Bidenille: Näin Ukraina voi voittaa

Arvovaltaiset amerikkalaisvaikuttajat kehottavat Nato-maita nostamaan aseapunsa aivan uudelle tasolle.

Naton seuraava, puolustusliiton 75-vuotista taivalta juhlistava huippukokous järjestetään kesällä 2024 Washingtonissa.

Joukko Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimpia ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita vetoaa tuoreessa muistiossaan presidentti Joe Bideniin, jotta Ukrainalle luotaisiin viimeistään tulevassa huippukokouksessa edellytykset Venäjää vastaan käymänsä puolustussodan voittamiseksi ja osoitettaisiin selkeä polku Naton jäseneksi.

Muistion 44 allekirjoittajan joukossa ovat muun muassa Yhdysvaltain entiset apulaisulkoministerit Daniel Fried ja Strobe Talbott, entiset Nato-suurlähettiläät Douglas Lute, Alexander Vershbow ja Kurt Volker, entiset Naton Euroopan-joukkojen komentajat Philip Breedlove, Wesley Clark ja Ben Hodges, entinen Helsingin-suurlähettiläs Eric Edelman sekä Atlantic Council -ajatushautomoa edustava professori Andrew Michta.

Voittaakseen Ukraina tarvitsee enemmän

Ukrainalle on muistion mukaan annettava ne aseet, joita se sodan voittamiseksi tarvitsee. Toistaiseksi USA:n asetoimitusten todetaan olleen liian hitaita, jotta Ukraina olisi voinut saavuttaa vastahyökkäyksessään merkittävämpiä voittoja. Erityisesti Ukrainan katsotaan tarvitsevan miinanraivauskalustoa, F-16-hävittäjiä sekä pitkän kantaman taktisia asejärjestelmiä, kuten Atacms-ohjusjärjestelmiä.

– Ukrainan taistelumenestyksen edistämiseksi Yhdysvaltojen ja Naton olisi lähetettävä lisää tykistöä, tykistön ampumatarvikkeita sekä vastatykistötutkia sekä lyhyen kantaman ilmapuolustuskalustoa maajoukkojen tueksi ja venäläisten helikoptereista ammuttavien ohjusten alas ampumiseksi, muistiossa linjataan.

Ukrainalle kehotetaan toimittamaan myös taisteluhelikoptereita sekä ilmapuolustuksen että hyökkäys- ja puolustusoperaatioiden lähi-ilmatuen tarpeisiin. Muistiossa mainitaan myös lukuisia muita kriittisiksi katsottuja aseaputarpeita.

Allekirjoittajat pitävät tärkeänä, että Ukrainan sallitaan jatkossa käyttää Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten toimittamia asejärjestelmiä myös sellaisiin Venäjän maaperällä sijaitseviin sotilaallisiin kohteisiin, joista käsin toteutetaan iskuja ukrainalaisiin asutuskeskuksiin sekä sotilaallisiin ja taloudellisiin kohteisiin.

– Sen varmistamiseksi, että Ukraina saa tarvitsemansa aseet ja että Yhdysvalloilla ja Natolla on tarvitsemansa aseet puolustautuakseen hyökkäyksiä vastaan tulevaisuudessa, Naton jäsenten on ryhdyttävä määrätietoisesti kehittämään aseteollisuuttaan. Ne ovat tällä hetkellä huonosti valmistautuneita selviytymään konflikteista tasavertaisia vastustajia vastaan – saati toimittamaan Ukrainalle sitä, mitä se Venäjän lyömiseksi tarvitsee, muistiossa korostetaan.

Ukraina on jäsenyytensä ansainnut

Muistion mukaan Ukrainalle on myös osoitettava selkeä polku Naton jäsenyyteen. Kesän 2023 huippukokouksessa tehdyt linjaukset arvioidaan liian ylimalkaisiksi ja riittämättömiksi.

– Washingtonin huippukokouksen on luotava puitteet Ukrainan Nato-integraation rohkealle edistämiselle määrittelemällä selkeä polku jäsenyyteen alkaen kutsusta jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen. Tämä antaisi Kiovalle yksiselitteisen viestin siitä, että puolustamalla läntisiä arvoja Ukraina on ansainnut paikkansa liittokunnassa. Moskovalle se osoittaisi, että sen yritykset alistaa Ukraina eivät onnistu, muistiossa sanotaan.

Venäjälle on muistion mukaan tehtävä selväksi, millaisiin seurauksiin sodan eskaloiminen johtaisi.

Paras tapa puolustaa länsimaiden etuja ja välttää aseellinen konflikti Venäjän ja Naton välillä on selittää Moskovalle mahdollisimman selkeästi tällaisen askeleen seuraukset. Kremlin olisi toisin sanoen päätettävä, haluaako se ottaa riskin laajemmasta sodasta Natoa vastaan. Lisäksi Naton olisi tehtävä Moskovalle selväksi, että lännen tuki Ukrainalle vain vahvistuu sitä mukaa kuin Venäjän aggressio jatkuu, muistiossa suositetaan.

– Naton jäsenten suuri enemmistö kannattaa suoraselkäistä toimintalinjaa näiden suuntaviivojen mukaisesti. Bidenin hallinnon vahva johtajuus on olennaisen tärkeää, jotta ne voidaan saattaa täytäntöön ja jotta Naton 75-vuotishuippukokouksesta muodostuu aidosti historiallinen, muistio kiteyttää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)