Verkkouutiset

Asiakkaita maahanmuuttoviraston Helsingin palvelupisteessä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

MTV: Yrittäjälle ei myönnetä oleskelulupaa, syynä liian suuret tulot

Hyvin tienaavaa parturiyrittäjää voi uhata karkotus.

Helsinkiläinen parturiyrittäjä Diyari Mohammed ei saa Suomesta oleskelulupaa liian suurien tulojen takia. Tapauksesta kertoo MTV Uutiset.

Diyari on valmistunut parturi-kampaajaksi Suomessa ja työskennellyt yrittäjänä vuodesta 2016. Hän on asunut Suomessa noin 15 vuoden ajan, noin puolet elämästään.

Viime vuosina hän on kamppaillut suomalaisten viranomaisten kanssa siitä, voiko hän saada yrittäjän oleskelulupaa.

Diyari sai ensimmäisen oleskelulupansa yrittäjyyden perusteella vuonna 2020. Nyt hän on kahden vuoden ajan yrittänyt saada jatkolupaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan yrittäjän oleskeluluvan myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö työskentelee itse Suomessa yrityksessä. Hakemuksen käsittely on kaksivaiheinen, ensin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tekee osapäätöksen. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksen. Maahanmuuttovirasto ei voi myöntää oleskelulupaa, jos ELY-keskuksen osapäätös on kielteinen.

Jos henkilö ei täytä oleskeluluvan yleisiä edellytyksiä, ELY-keskus tekee kielteisen osapäätöksen. Yleiset edellytyksiä on useita: yrittäjällä on oltava voimassa oleva passi, henkilöä ei ole määrätty maahantulokieltoon, hän ei vaaranna kansanterveyttä, järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen kansainvälisiä suhteita.

Diyari täyttää edellä mainitut edellytykset. Silti oleskelulupaa ei ole myönnetty.

Yksi tärkeä kriteeri yrittäjän oleskelulupaa hakiessa on se, että yritystoiminnan on oltava kannattavaa. Diyarin yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 149 884 euroa, ja hänen kuukausipalkkansa lähenteli 8 000 euroa.

Parturialan yritykselle tulos on hyvä. Siitä huolimatta ELY-keskus on katsonut, että liian suuret tulot ovat syy oleskeluluvan myöntämättä jättämiselle.

Tämä johtuu siitä, että ELY-keskus ei usko, että Diyari tienaisi yksin näin paljon. MTV:n mukaan keskus todennäköisesti epäilee, että yrityksessä olisi pimeitä työntekijöitä.

ELY-keskus voi halutessaan pyytää verohallintoa suorittamaan yritykselle verotarkastuksen. Sellaista ei kuitenkaan ole tehty.

Diyari haki yrittäjän oleskelulupaa lisäselvityksineen useita kertoja. Jokaisella kerralla päätös oli kielteinen. Lopulta hän valitti päätöksistä asianajajansa kanssa hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus antoi oman päätöksensä kaikesta kolmesta valituksesta samaan aikaan 5. kesäkuuta 2023. Hallinto-oikeus kumosi ELY-keskuksen kielteisen osapäätöksen ja Migrin kielteisen oleskelulupapäätöksen ja palautti asian virastoon uudelleen käsiteltäväksi.

Päätöksestä huolimatta ELY-keskus on MTV:n mukaan kysynyt samoja lisäselvityspyyntöjä kuin aiempien hakemusten kohdalla. Diyarin asianajaja hämmästelee keskuksen toimintaa ja pitää sitä resurssien tuhlaamisena.

ELY-keskuksesta ei kommentoitu yksittäistä tapausta MTV:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)